12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Talijanski ronioci pronašli metal s Atlantide

Atlantida
Atlantida

Među ostacima drevne olupine pronađene u podmorju nedaleko obale Sicilije talijanski su ronioci otkrili mitski metal orihalk. Prema vjerovanju starih Grka taj se metal mogao naći samo na jednom mjestu, legendarnoj Atlantidi!

Pomorski arheolozi istražili su olupinu trgovačkog broda potopljenog prije 2600 godina i na pjeskovitom dnu pronašli jedinstven nalaz, 39 metalnih poluga za koje vjeruju da su izrađene upravo od mitskog metala. Nalazište je udaljeno 300 metara od sicilijanskog grada Gela, a radi se o petom antičkom brodu otkrivenom u blizini ovoga grada. Smatra se da je trgovački brod prenosio teret iz Grčke ili Male Azije kada ga je zahvatilo olujno nevrijeme.

Profesor Sebastiano Tusa, arheolog iz sicilijskog Pomorskog ureda, tvrdi da je metal koji su otkrili na ostacima broda upravo drevni cijenjeni metal orihalk. “Ništa slično do sada nije pronađeno. Znamo za orihalk iz antičkih tekstova i nekoliko ukrasnih predmeta”, izjavio je profesor Tusa Discovery Newsu.

Ovaj mitski metal spominje i grčki filozof Platon u svojim dijalozima Kritija i Timej u kojima prvi put spominje postojanje Atlantide, a na drevnom otoku ovog je metala bilo u izobilju. Rasprave o podrijetlu i sastavu orihalka traju već stoljećima, a analiza pronađenih poluga pokazala je da je riječ o leguri bakra i cinka s tragovima nikla, olova i željeza, koji su prema profesoru Tusi osnovni sastojci drevnog metala. Bez obzira na podrijetlo orihalka, Tusin tim planira iskopati olupinu i iznijeti na površinu cjelokupni teret s drevnog broda.

Najčitanije