12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sudbina austrougarskog putničkog parobroda prikazana u Dubrovniku

Baron Gautsch – prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri (1914. – 2014.)

Kao rezultat pete ovogodišnje međumuzejske suradnje u žitnici Rupe – Dubrovnik, otvorena je izložba “Baron Gautsch – prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri (1914. – 2014.)” autorice Katarine Pocedić, više kustosice iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Kustos dubrovačke izložbe je Đivo Bašić, muzejski savjetnik dubrovačkoga Pomorskoga muzeja.

Uvodnu riječ imala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać koja je istaknula kako izložba podsjeća na nepravedno zaboravljenu pomorsku tragediju koja se dogodila u Jadranskom moru te doprinosi očuvanju sjećanja na prve civilne žrtve Prvog svjetskog rata.

Kao i izložba “Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.” autora Tonka Marunčića iz Dubrovačkih muzeja otvorena koncem 2015. i ova je izložba dio nacionalnog projekta podsjećanja na 100. godišnjicu od početka Prvog svjetskog rata. Izložbu je otvorio predsjednik Upravnog vijeća Dubrovačkih muzeja – Tonći Daničić, a o postavu je govorio ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac.

Zanimljivo, i danas postoje razglednice s početka 20. stoljeća koje prikazuju parobrod prilikom uplovljavanja u luku Gruž. Predstavljen je izbor od 111 predmeta, većinom izronjenih sa zaštićenog podmorskog lokaliteta Baron Gautsch.

Osim nekoliko cjelina koje obuhvaćaju dio o povijesti parobrodarskog društva Austrijski Lloyd, osnovne i tehničke informacije o parobrodu, posadi i putničkoj liniji, na izložbi se predstavljaju i podaci o tragediji parobroda i žrtvama brodoloma, događajima nakon tragedije i naposljetku dio o pronalasku olupine i zaštiti podmorskoga lokaliteta Baron Gautsch.

Izložba je najprije bila postavljena u izložbenim prostorima matičnog muzeja na Kaštelu u kolovozu 2014., u sklopu obilježavanja 100. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata, ujedno i 100. godišnjice potonuća austrougarskoga putničkog parobroda.

Baron Gautsch – prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri (1914. – 2014.)

Povijest broda

“Baron Gautsch” izgrađen je 1908. godine kao najljepši i najmoderniji brod parobrodarskog društva Austrijski Lloyd.

Plovio je na Lloydovoj brzoj liniji Dalmacija koja je vodila iz Trsta, s pristajanjima u lukama Pula, Mali Lošinj, Zadar, Split, Dubrovnik i Herceg Novi, te tako povezivala istočnu obalu Jadrana sve do Kotora. Ta je linija bila poticaj gospodarstvu i vezama s Trstom, tada značajnom svjetskom lukom i ulaznim vratima u srednju Europu.

Dana 28. jula 1914. godine počeo je Prvi svjetski rat. Parobrod Baron Gautsch ulazi u ratnu službu sa zadaćom prijevoza ratnog pojačanja u Crnu Goru i evakuacije civila prema sigurnim krajevima na sjeveru. U četiri putovanja koja je izvršio u toj funkciji brod je prevezao 2.855 vojnika i civila te prešao 1.810 nautičkih milja.

Prekrcan putnicima koji su bježali s ratom zahvaćenih prostora, Baron Gautsch je 12. avgusta 1914. godine isplovio iz Kotora prema sjeveru. Idućeg dana, u četvrtak, 13. avgusta, pristaje na Lošinju, gdje ukrcava veliki broj majki s djecom koja su se vraćala s ljetovanja. Na posljednje putovanje prema Trstu isplovio je u 12 sati. Zbog prevelikog broja putnika ne uplovljava u Pulu, nego nastavlja putovanje. Ubrzo je ušao u minsko polje koje je austrougarska ratna mornarica postavila kako bi zaštitila glavnu ratnu luku.

U 14.45 sati udario je u podvodnu minu i za sedam minuta nestao s morske površine. Šest nautičkih milja jugozapadno od svjetionika Sv. Ivan na Pučini, između Brijunskog otočja i Rovinja, potonuo je kao prva žrtva ratnih zbivanja u Prvome svjetskom ratu u Istri.

Uz potonuće Barona Gautscha još se uvijek veže mnogo nepoznanica i proturječnosti. Jedna od najvećih nepoznanica je i broj poginulih. Poznato je jedino da se na brodu nalazilo daleko više od propisanih 300 osoba, a da je 190 putnika preživjelo tragediju.

Olupinu parobroda Baron Gautsch otkrio je 1951. godine, na dubini od oko 40 metara, tršćanski ronilac Giacomo Stocca, a njezina točna pozicija određena je 15. kolovoza 1958. godine u ekspediciji tršćanskih ronilaca Ferruccia Torcella, Libera Giurissinija, Bartola Prioglija i hrvatske tvrtke za istraživanje i radove na moru Brodospas iz Splita. Sustavno istraživanje i zaštita podmorskog lokaliteta počelo je tek 1995. godine na inicijativu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’ Istria. U provedenim istraživanjima iz olupine je izronjeno 98 predmeta koji su pohranjeni u fundusu Zbirke pomorstva i brodogradnje.

Olupina parobroda Baron Gautsch zaštićeni je podmorski lokalitet na kojemu je ronjenje dopušteno isključivo uz dozvolu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Predstavlja dio kulturno-povijesne baštine Istre te je kao takva važna destinacija ronilačkog turizma, jedna od atraktivnijih u Europi, a svakako najatraktivnija ronilačka pozicija u istarskom akvatoriju.

Izložba će ostati otvorena do 20. novembra.

/A.Kalajdžić/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije