10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Strani naučnici proučavaju fenomen komiške hobotnice

Hobotnica

Tim naučnika iz Hrvatske, Italije, Španjolske i Portugala, od studenog 2016. godine, provodi projekt CONFISH, punog naziva „Connectivity among Mediterranean fishery stakeholders and scientists resolves connectivity of fishery populations”, unutar kojega se radi na proučavanju populacije hobotnica u Komiži.

Projektni partneri u Hrvatskoj su Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita. Jedan od ciljeva naučnika tima je daljnje razumijevanje razvoja ove vrste i njenog značaja za održivi način življenja u Komiži. Projekt završava u aprilu 2018., a tijekom provedbe naglasak će biti stavljen na uključivanje ​​cjelokupne zajednice Komiže u projektna istraživanja.

CONFISH je Interreg MED projekt kojem je cilj povezivanje mediteranske ribarske zajednice. Glavni cilj projekta je promicanje prijenosa znanja između lokalne zajednice (uključujući i ribare, ali ne isključivo samo njih) i naučnika koji su uključeni u, iskorištavanje, upravljanje i zaštitu Mediteranskog ribarstva. Krajnji cilj projekta CONFISH je pripremiti alate koji će pomoći u održavanju i poboljšanju načina života i osnovnih aktivnosti zajednice kao i u pripremi zajednice za neke buduće izazove.

Krajem marta, projektni partneri CONFISH projekta započinju sa ciklusom radionica u Komiži na kojima će se raspravljati o budućnosti ribarstva s posebnim naglaskom na važnost hobotnice za komišku zajednicu. Od kraja marta 2017. do februara 2018. održat će se ukupno tri radionice kako bi se lokalna zajednica uključila u identifikaciju prioriteta i pronalaženju strateških opcija za održivu budućnost ribarstva i cjelokupnu dobrobit zajednice. Sudjelovanje svih ključno je za oblikovanje budućnosti ribarstva, jer ribarstvo je svakodnevica Komiže. Aktivno sudjelovanje svih neophodno je kako bi se raspravila i zamislila budućnost Komiže.

www.slobodnadalmacija.hr

Najčitanije