4 C
Kotor

Slušaj online radio

Stotine putnika još zarobljene na trajektu “Norman Atlantik”

Trajket grcka pozar ap
Trajket  pozar – Photo AP 

Jedna je osoba poginula, a stotine su još zarobljene na italijanskom trajektu “Norman Atlantik”. Trajekt sa 478 ljudi, se u nedjelju na putu za Italiju zapalio u blizini grčkoga ostrva Krf. Spasilačkim službama akciju ometa uzburkano more i orkanski vjetar, prenose agencije.

Talijanska obalna straža objavila je da je jedna osoba poginula u skoku sa zapaljenog trajekta, a još je jedna ozlijeđena.

Talijanska mornarica objavila je da je spašena 161 osoba, a 317 ih je još na brodu i čeka evakuaciju. Talijansko minsitarstvo obrane kaže da će operacija trajati cijelu noć, a u njoj će sudjelovati mornarica, trgovački brodovi, zračne snage i obalna straža, prenosi DPA. Brod je plovio iz grčke luke Patras prema talijanskoj Anconi.

Helikopteri su počeli podizati putnike sa zapaljenog plutajućeg trajekta u Jadranskome moru jer su željeli prije mraka spasiti što je moguće više ljudi, a oluja otežava spasilačku operaciju, javljaju agencije.

Trajekt - Photo Reuters
Trajekt – Photo Reuters

Helikopteri uzimaju po dvoje putnika s talijanskog trajekta Norman Atlantic i prebacuju ih na obližnje plovilo, rekli su dužnosnici, javlja agencija Reuters. U spašavanju sudjeluju dva grčka i dva talijanska helikoptera.

Trajekt je u nedjelju ujutro poslao poziv za pomoć jer je na donjoj palubi izbio požar. Na trajektu je i jedan hrvatski državljanin, doznaje Hina iz ministarstva vanjskih poslova. Hrvatsko veleposlanstvo u Ateni je u stalnom kontaktu s grčkim vlastima od kojih traži informacije o akciji spašavanja i sudbini toga Hrvata.

Brod još gori, rekao je glasnogovornik grčke obalne straže Nikos Lagkadianos, ali obilna kiša koja otežava spašavanje pomaže u gašenju vatre.

Na brodu su bili uglavnom Grci, njih 268, te 54 Turaka, 44 Talijana, 22 Albanca, 18 Nijemaca, desetero Švicaraca, devetero Francuza, a ima i Rusa, Austrijanaca, Britanaca i Nizozemaca.

Trajekt Norman Atlantic izgrađen je 2009., dug je 186 metara i može primiti 492 putnika.

Najčitanije