13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Ston s novom lukom ulazi na novi način na nautičke karte

Ston

Obnovljena, dobro zaklonjena od vjetra, stonska luka već bi od ove sezone na pomorskim kartama od strane nautičara, ali i manjih kruzera, mogla biti senjana kako mjesto koje svakako vrijediti posjetiti. Tim više ako se uzme u obzir da posjetitelji Stona neće samo uživati u tamošnjoj bogatoj gastronomskoj ponudi već će se obilazeći znamenitosti upoznati s bogatom poviješću Stona.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica kazao je za portal Dubrovnikpress.hr kako je uređena luka, koja bi službeno trebala biti otvorena već na proljeće, za Ston od iznimnog značaja.

– Većina posjetitelja u Ston dolazi cestovnim putem, no uređena luka mijenja priču. U Ston će moći uplovljavati jahte, brodice i manji kruzeri. Agenti nekih kompanija već su obišli Ston i novouređenu ruku te su iskazali interes za uplovljavanjem manjih kruzera u Ston. Stavljanje luke u funkciju svakako će oživjeti turističku sliku Stona, ne samo u ljetnim mjesecima. Zidine i ostale kulturno-povijesne znamenitosti Stona mogu se obilaziti i tijekom zimskih mjeseci. Brojni ugostitelji svoje lokale i zimi drže otvorenima, turistička priča može se razvijati i u suradnji s pelješkim mjestima jer ovo područje zaista ima što pokazati.- rekao je Antunica. Kad su u pitanju radovi na uređenju luke, kazao je kako je ostalo još samo jaružanje morskog dna.

– Zatražili smo još jedno snimanje kanala nakon kojega će uslijediti jaružanje. Bit će tri metra gaza, sasvim dovoljno za srednje brodove i jahte. Riva je opremljena strujom i vodom, duga je 162 metra. Ima mjesta za 40-tak plovila, ali kažem, ostalo je još samo obaviti jaružanje zbog sigurnijeg manevriranja i pristajanja plovila.

Inače, radovi na uređenju luke u Stonu započeli su još u studenome 2015. godine. Radove vrijedne 12,7 milijuna kuna financirali su Ministarstvo, pomorstva, prometa i infrastrukture, Županija dubrovačko-neretvanska, Općina Ston, Županijska lučka uprava, a dio sredstava dodijeljen je iz fondova EU-a kroz projekt EA Seaway.

www.dubrovnikpress.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije