12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Što je otkrio Nautilus u 2016.

Nautilus
Nautilus

Nautilus je 70-metarski broda neprofitne organizacije Ocean Exploration Trust kojoj je osnivač čuveni Robert Ballard, osoba zaslužna za pronalazak Titanika i niz drugih pomorskih otkrića.

Oni su tokom 2016. istraživali zapadnu obalu Kanade i Kalifornije, a ovdje predstavljamo nekoliko najvažnijih otkrića koja su imali prošle godine.

  • U monokromatskom podzemlju kalifornijske obale bilo koja boja će privući pažnju, ali kada je ekipa Nautilusa naišla na sjajeću ljubičastu kuglu, ostali su zapanjeni. Isprva nisu znali o čemu se radi, ali su došli do zaključka da se radi o nekoj vrsti srodnika morskih puževa golaća, odnosno o do sada neotkrivenoj vrsti.

Po prvi put u 65 godina ljudske oči vidjele su povijesnu olupinu broda USS Independence, naravno, zahvaljujući ROV-u. Ekipa je istražila olupinu koja se nalazi na preko 800 metara dubine u vodama u blizini San Francisca. Radi se o brodu koji je sudjelovao u Drugom svjetskom ratu, nuklearnim testiranjima na atolu Bikini, a potom je namjerno potopljen 1951. Tako se moglo vidjeti i goleme spužve koje prekrivaju protuavionsko naoružanje, a pronađen je i netaknuti avion Grumman Hellcat.

USS Independence
USS Independence

U redu, ovdje se ne radi o novom otkriću jer je Vampyroteuthis infernalis ili vampirsku lignju prvi opisao Carl Chun još 1903., ali pogled na ovog malog glavonošca iz dubina zaslužuje da se spomene. Velvetno crvena boja i crno tijelo koje može doseći dužinu oko 30 centimetara u kombinaciji s osam udova povezanih kožom daje dojam da je Drakula raširio svoj plašt dok pliva u oceanskim dubinama.

Vampirska lignja
Vampirska lignja
  • Ne, ne radi se o plišanoj životinji paloj u vodu, već o zdepastoj lignji koja je unatoč izgledu, ustvari, najsrodnija sipi, a pronađena je na gotovo kilometar dubine u vodama Kalifornije. Rossia pacifica naziv je tog stvorenja s buljavim očima koje izgledaju lažno. No, za utjehu svim avanturistima, to stvorenje ne nalazi se samo na nedostižnim dubinama, već ga se može naći i na dubinama dostupnim scuba roniocima.

 

Najčitanije