13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Startovala prestižna regata “Hiljadu ostrva”

Regata hiljadu ostrva start
Regata hiljadu ostrva start

Treća po redu velika međunarodna transjadranska regata „Hiljadu ostrva“ (Thousand Islands Match Race), koju organizuju Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR Rijeka i Udruženje „Val“ iz Rijeke, startovala je u nedjelju u podne iz Rijeke. Dvadeset posada sa jedrilicama u klasi ORC i MOCRA, iz Austrije, Čilea, Hrvatske, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Slovenije, Slovačke i Crne Gore, uputile su se, uz dobru buru, ka 277 milja udaljenom Porto Montenegru.

Flota krstaša prolazi među više od 1.000 jadranskih ostrva, pri čemu jedrilice prolaze pored osrtva Unije, Susak, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju i stzavljaju ih sa svoje lijeve strane, kako bi došle do cilja, u marinu Porto Montenegro u Tivtu. Druga etapa jedri se na istom kursu u povratnom smjeru, 24. septembra uz slikovite pejzaže hrvatskih ostrva i atraktivnih jedriličarskih odredišta.

U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, u četvrtak 23. septembra održaće se i regata pod nazivom „Hiljadu ostrva +2“, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada će jedriličari iz Tivta imati priliku da jedre sa učesnicima međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška ostrva.

Regata hiljadu ostrva start
Regata hiljadu ostrva start

Organizatori prestižne offshore regate „Hiljadu ostrva“ objavili su nagradni fond: pobjednik u klasi ORC, u TIR overall-u (ukupno), dobija vez u marini Porto Montenegro u iznosu od 5.000 eura, a isti novčani iznos dobija i pobjednik među katamaranima i trimaranima, odnosno u MOCRA klasi. Nagradu dodjelje marina Porto Montenegro, i može se iskoristiti u periodu od septembra 2015. do septembra 2016. godine.

JK Porto Montenegro na manifestaciji sponzoriše učešce i lokalne jedrilice „Vagabundo“ sa skiperom Miodragom Kovačevićem iz Herceg Novog, koji će jedriti u drugom smjeru, iz Porto Montenegra ka Rijeci. Inače, regata „Hiljadu ostrva“ iz godine u godinu postaje sve popularnija a svim ljubiteljima jedrenja ostao je u pamćenju impresivni trkački bolid pod jedrima – prošlogodišnji pobjednik, 30-metarski brod „Esimit Europa 2“, jedna od najbržih i tehnološki najnaprednijih jedrilica na svijetu, koja postiže maksimalnu brzinu preko 38čvorova.

Regata hiljadu ostrva start
Regata hiljadu ostrva start

Dosadašnji rekord za prvu etapu jedrenja od Rijeke do Porto Montenegra postavio je mađarski brod „Wild Joe“ – 28 sati, 41 minut i 06 sekundi, a za drugu etapu od Tivta do Rijeka „Esmit Europa 2“, sa vremenom od 37 sati 17 minuta i 57 sekundi.

Izvor:S. L.

Najčitanije