15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Splitsko podmorije – vratio se jastog

Jastog
Jastog

Vratio se jastog u podmorje Splita, a di je bija! – i ovako možemo najaviti odlične vijesti koje nam stižu iz splitskog podmorja, a donose nam ih članovi podmarjanskog Podvodnog istraživačkog kluba “Mornar”. Tijekom zadnjih nekoliko tjedana na čak četiri lokacije od punte Marjana prema istoku grada, na dubini od 18 do 25 metara, “Mornarovi” ronioci primijetili su jastoge težine do jednog kilograma.

Ovaj rak, inače iznimno popularan zbog svog ukusnog mesa, u Hrvatskoj još znan i kao prug, doslovce je preko noći 1979. godine nestao iz splitskog akvatorija. Presudile su mu Mediteranske igre u Splitu, a s njima i tone i tone zemlje koje su se vadile za potrebe gradnje sportskih objekata i marjanskog tunela. I završavale u pličinama priobalnog splitskog pojasa.

– Ta je zemlja poremetila ravnotežu, zamutila je more, stvorila je ogromne količine mulja koji se dugo, polako taložio. U kratkom su roku iz priobalnog područja zbog tog meteža nestali jastozi i brojne druge vrste riba, puno lipih bokuna koji su do tada tu obitavali. I evo nas, 37 godina nakon MIS-a, i s jednom izvanrednom viješću o povratku jastoga u svoj stari kraj. Nismo se mogli načuditi da su opet tu, bili smo presritni, čak smo i čekali s objavom priče da bismo bili sigurni da to nije neka slučajnost. Promislili smo kako je možda neki primjerak zaluta. Ali nije, vratili su se, ima ih i lipe kilaže, čak su i mrijest napravili – kaže Ivan Bronzović, predsjednik Kluba “Mornar”.

Nije poanta samo u uprizorenju jastoga, to je odlična vijest, no još veća od nje je potvrda da se pred nama nalazi čisto, dobro splitsko podmorje. I da se priroda, nakon skoro četiri desetljeća od grubog nasrtaja na njezine pličine i dubine, opet unormalila. Mornarevci koji svakodnevno patroliraju ovim lokalitetom kažu da nije samo jastog došao na svoje staro mjesto. Pojavile su se i velike, obilate trlje, došla je i hobotnica…

Višani sami presudili jastozima

– Evo primjera, i to su sve vidjeli naši članovi, koji su se doslovce s obnovljenom faunom susretali oči u oči. Naletili su na trlje od po pola kila nama pred nosom. U uvali Baluni prije nekoliko dana viđena je hobotnica od sedan kila. Prije deset dana u splitsku Gradsku luku uletilo je četiri, pet tuna, svaka težine do 50 do 60 kila. Usrid rive su došle, jurile su za manjom ribom. Prije malo vrimena, pričaju mi kolege koji su se vraćali s Hvara, tu u Splitskim vratima naletili su na jato tuna. Kažu da ih je bilo na stotine, kvintale, u radijusu od kilometar. Drago nam je, fond se obnavlja, riba dolazi di je dugo nije bilo. To su dobre vijesti – kaže Bronzović.

A kada smo već kod jastoga, podsjetili smo ga na muke viških ribara koji se već dugo tuže kako jastoga, kojih su nekada vadili na kašete i kašete, sada ima jedva za jednu dobru večeru. Niti za lijek, vele otočani. Bronzović je odmah replicirao kako se nemaju što tužiti jer su zbog nekontrolirana ulova sami krivi što je jastog doslovce desetkovan.

– Što su tražili, to su i dobili. Hvatali su jastoge nemilo, devastirali su riblji fond, vadili su iz mora sve što im je došlo pod ruku. I što se dogodilo, vađenjem primjeraka koji se nisu ni omrijestili izgubili su mlađ. Sami su presudili svojoj djelatnosti, ali najgore je što su napravili štetu prirodi – kaže Bronzović.

www.slobodnadalmacija.hr

Najčitanije