9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Split – Lebić i oštro poplavili obalu

Split - Photo Dalmacijanews
Split – Photo Dalmacijanews

Ciklona praćena vjetrovima južnih smjerova u splitskoj gradskoj luci stvarala je velike valove koji se prelijevaju po Rivi i lučici Matejušci

Tlak zraka u Dalmaciji u popodnevnim satima dosegao je vrijednosti oko 976 hektopaskala, uz daljnju tendenciju pada. To znači da se radi o najnižem tlaku u Dalmaciji u posljednjih nekoliko godina. Do 14 sati najjači udari vjetra u Splitu dosezali su 122 km/h, u Šibeniku 104, u Zadru 101 km/h.

Veći dio dana puše oštro i lebić, koji su u kombinaciji sa izraženom ciklonalnom plimom plavili niže dijelove obale. Tako su se pod morem našle obale i srednjodalmatinskih otoka, osobito Visa i Hvara. More je ponegdje izbacilo dosta kamenja i otpada na obalu, a diljem Dalmacije stižu dojave o oštećenim brodicama.

Split jugo - Photo Dalmacijanews
Split jugo – Photo Dalmacijanews

Iza 14 sati hladna fronta sa grmljavinom zahvatila je sjevernu Dalmaciju, pa je tamo došlo do pada temperature zraka i do okretanja vjetra na pulenat (zapadni smjer). Na zadarskom području prolazno je bilo i tuče, a  zaleđu čak je bilo i susnježice. Hladna fronta se iza 15 sati sati počela premještati prema šibenskom i splitskom području, pa se i tamo očekuje pad temperatura zraka. Dodajmo da ciklonalna plima i dalje još traje diljem Dalmacije, a glavnina kiše trebala bi pasti u drugom diielu dana. Večeras u gorju ponegdje može pasti i obilan snijeg.

Najčitanije