11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U slučaju pada u more ovaj uređaj aktivira se u roku od 35 sekundi

lokator

Njemačka kompanija Weatherdock proizvodi razne vrste elektroničkih uređaja za spašavanje i pronalaženje ljudi u moru, a u njihovoj se ponudi između ostalog nalazi i osobni lokator AIS-MOB A109 Easyone.

Ovaj uređaj se u slučaju pada u more automatski aktivira u roku od 35 sekundi, te uz pomoć ugrađene antene i 56-kanalnog GPS-a počinje emitirati UKW signale snage 1 W o točnoj poziciji osobe u moru svim brodovima s AIS prijamnikom u krugu od 7 nautičkih milja. Osim osobnog identifikacijskog broja, šalje također podatke o pravcu i brzini njegova kretanja.

Pozicija osobe u nevolji se tako može očitati na ekranu chartplottera u obliku crvenog križića u crvenom krugu, što povećava šanse za spas. Njemački AIS-MOB lokator teži samo 120 grama, može se postaviti na spasilački prsluk, ali i vezicom učvrstiti oko ruke.

Pluta na moru, vodonepropustan je do 10 m dubine, a odašiljat će oko 36 sati od aktivacije uz pomoć dvije litij-ionske CR17345 baterije. Gabariti uređaja su 168x48x27 mm, a ima i dvije LED lampe (status i flash) radi boljeg uočavanja brodolomca u mraku. Weatherdock AIS-MOB A109 Easyone u zemljama EU KOŠTA oko 300 eura.

Najčitanije