13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Skupo ih koštala krađa artefakata s olupina

Ronioci krađa
Ronioci krađa

Dvojica ronilaca koji su ilegalno izvlačili artefakte s olupina u zalivu Scapa Flow kažnjeni su visokim novčanim kaznama.

Gordon Meek (66 godina) i Robert Infante (48 godina) ronili su u zaljevu Scapa Flow, najpoznatijem evropskom groblju brodova, pa im se učinilo zgodno da s olupina izrone i poneku “uspomenu”. Oni su tako, roneći na olupinama u zaljevu, otuđili artefakte s nekoliko olupina, uključujući i one s bojnih brodova SMS Markgraf i SMS Kronprinz Wilhelm. Budući da su otkriveni, britanski sud odredio im je kazne u visini od 18.000 funti za svakoga (oko 25.000 € za svakoga), a ovakvom kaznom poslana je poruka i svim budućim roniocima koji se požele upustiti u ovakve aktivnosti.

Zaljev Scapa Flow jedna je od najvećih europskih atrakcija za ljubitelje wreck divinga i većina ronilaca odnosi se prema olupinama s dužnim poštovanjem. Okružen je otočjem Orkney i Južnim otocima te je bio važna sjeverna baza britanskih trupa u oba svjetska rata. Mjesto je to bogate ratne povijesti i danas je najveće groblje brodova u Evropi. Poznato je po potapanju njemačke flote 1919. godine pri čemu su Orkneyevske vode u svoje dubine povukle čak 52 broda, a od potopljene flote ostalo je mnoštvo impozantnih olupina, podsjetnik na najveći gubitak brodova u jednom danu. Britanci stoga strogo čuvaju ovu podvodnu atrakciju koja donosi i ozbiljan prihod od ronilaca te se sa svakim pokušajem skrnavljenja njihovi sudovi brzo i učinkovito obračunavaju.

Možda bismo i mi mogli ponešto naučiti od njih?

www.scubalife.hr

Najčitanije