7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Škola regionalne kuhinje, hrana za nautičare…

Šibenik bi uskoro mogao dobiti školu u kojoj bi se obrazovali vrhunski kuhari i sommelieri. Taj projekt vrijedan oko 110 milijuna kuna nedavno je šibensko-kninski župan Goran Pauk prezentirao ministru turizma Darku Lorencinu:

– Možda je u startu krivo shvaćeno da radimo novu turističko-ugostiteljsku školu. Preciznije je reći da formiramo centar kompetencija koji će omogućiti i prostorne i nastavne uvjete za obrazovanje kadrova u turizmu. Cilj nam je formirati moderne kurikulume, tako da se kadrovi mogu stalno usavršavati. Želimo razvijati inovativne modele, odnosno raditi nešto specifično.

Hrana za nautičare

Drugim riječima, imamo namjeru izdići se iznad razine klasičnih kuhara i konobara. Primjerice, ideja je obrazovati masterchefove koji su spremni pripremati hranu za nautičare, uvesti regionalne kuhinje, te uključiti i vrhunsko sommelierstvo. Naravno, za sve to potrebno nam je i kvalitetno nastavno osoblje.

Stoga, ovaj projekt usko vezujemo uz privatni sektor u turizmu, ali i već postojeće Veleučilište u Šibeniku kao i buduće šibensko sveučilište. Smatramo kako na ovaj način možemo zadovoljiti potrebe ovdašnjeg turističkog sektora stvaranjem stručnih kadrova sa specifičnim znanjima, izjavio nam je šibensko-kninski župan.Budući šibenski centar kompetencija trebao bi biti smješten u prostoru bivše vojarne “Ante Jonjić” u Mandalini, na oko 20.000 četvornih metara:

– Sigurni smo da u tom kompleksu ima dovoljno prostora za smještaj kako škole, tako i niza praktikuma koji su nužni za obrazovanje kadrova u turističkom sektoru. Korak naprijed je hotel koji želimo urediti u sklopu tog centra kompetencija, a u kojem bi učenici mogli pružati konkretnu turističku uslugu – pojašnjava župan Pauk. Šibenski projekt za budućnost iznimno je financijski zahtjevan:

– To je točno, procijenjen je na oko 110 milijuna kuna. Samo za izradu projektne dokumentacije potrebno je potrošiti između šest i šest i pol milijuna kuna. Primjerice, do sada smo “utukli” 150 tisuća kuna za izradu idejnog rješenja. Naravno da računamo na financiranje iz europskih fondova. A kad ulazite u europsku utakmicu, onda je konačan rezultat uvijek neizvjesan.

Nažalost, na kraju je uvijek presudna i politička odluka, jer ne znamo koliko će takvih cenatara na Jadranu ministarstvo podržati. Ipak, svjesni smo da imamo prednost, da imamo kvalitetan projekt, a sve radimo uz podršku Grada Šibenika jer bi centar kompetencija u Mandalini dao sasvim novi izgled tom dijelu grada – govori Pauk.

Inače, bude li projekt odobren i nađe li se novac za njegovo financiranje, sama realizacija bi trajala od 27 do 30 mjeseci.

Najčitanije