14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Škatarić: Otvaranjem plovnih puteva čitavi predio bi oživio

Ada Bojana
Ada Bojana

“Otvaranjem međunarodnog plovnog puta na Skadarskom jezeru Skadar – Virpazar – Rijeka Crnojevića, kao i plovnog puta od Bara do Virpazara, preko rijeke Bojane, uz obogaćivanje ponude na jezeru, čitavi predio bi oživio i privukao stotine hiljada gostiju više nego do sada”, kazao je “Pobjedi” direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero dr Goran Škatarić.

Kako on dodaje, uspostavljanje plovnih puteva dio je sadržaja Prostornog plana posebne namjene do 2025. godine, koji je u izradi.

On naglašava strategiju razvoja saobraćaja Crne Gore, pa je kao jedan od prioriteta Ministarstvo saobraćaja i pomorstva odredilo revitalizaciju Luke Virpazar u cilju valorizacije ekonomskih potencijala jezera.

Projekat valorizacije podrazumijeva rekonstrukciju pristanišnih kapaciteta i otvaranje graničnog prelaza za međunarodni jezerski putnički saobraćaj u Virpazaru. Lokalna uprava pružiće podršku i svakoj ideji turističke, ali i drugih organizacija, a koje se tiču revitalizacije Rijeke Crnojevića, jer ne treba zaboraviti da je ona tokom prošlosti predstavljala značajan centar koji je svojevremeno imao i svoju samoupravu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da Rijeka Crnojevića danas ima snažan potencijal da u budućnosti bude centar priobalja Skadarskog jezera, ne samo kada je riječ o dijelu koji pripada prijesjtonici već i šire zaključuje Škatarić.

Škatarić najavljuje i revitalizaciju određenih ribarskih naselja i mogućnost njihovog predstavljanja u turističku valorizaciju Skadarskog jezera u onom autohtonom, odnosno izvornom dijelu kamenih kućica koje će biti definisano Prostornim planom posebne namjene za Skadarskojezero.

“Kamene kuće postoje, napuštene su i ne živi niko u njima. Ribarsko selo Raduš je već počelo sa obnovom u izvornom dijelu tih objekata, all država je ta koja mora da precizira kako da se uradi revitalizacija i njihovo puštanje u funkciju”, kazao je Škatarić.

On navodi da je predsezona, kad je u pitanju posjeta turista NP Skadarskom jezeru, bila veoma uspješna, mnogo uspješnija nego prošle godine.

Najčitanije