14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Sjevernom moru pronađena savršeno očuvana podmornica iz Prvog svjetskog rata s tijelima …

Njemacka-podmornica

U Sjevernom moru pronađena je savršeno očuvana podmornica iz Prvog svjetskog rata s tijelima izgubljenih članova posade u njoj.

Upotreba podmornica tokom Prvog svjetskog rata radi prekida britanskih trgovačkih ruta bila je jedna od ključnih njemačkih vojnih taktika. 93 njemačke podmornice koje su plovile u blizini Belgije potopile su više od 2500 brodova. No, i same su bile mete budući da je izgubljeno njih 70 zajedno s 1200 mornara.

Dobro očuvana njemačka podmornica tipa UB 2 otkrivena je na dubini od 30 metara blizu belgijske obale. Vjeruje se da ju je potopila mina, kako prenosi Belgijska VRT televizija. Carl Decaluwe, guverner te regije, kaže kako je ova, 27 metara duga i šest metara široka podmornica, unikatan pronalazak. Novinarima je u utorak rekao: “Poprilično je nevjerojatno da smo pronašli nešto ovakvo. Podmornica je u tako dobrom stanju da smo sva tijela stradale posade pronašli u njoj.”

Dvije torpedne cijevi pronađene su u blizini podmornice. Nadređeni su odlučili ne odati tačnu lokaciju olupine kako bi odvratili pljačkaše, a još nije jasno koja je od 11 poznatih podmornica pronađena. Belgijski ministar predlaže istragu kojom bi provjerili mogu li podmornicu svrstati u povijesnu baštinu.

Najčitanije