15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjećanje na poginulu posadu remorkera R-2

Remorker polaganje cvijeca
Remorker polaganje cvijeca

U znak sjećanja na dan, kada je, prije 70 godina, 5.maja 1945. u barskom akvatorijumu potopljen remorker R-2, delegacija SUBNOR-a i antifašista Bara, zajedno sa predstavnicama boračkih organizacija iz Boke, potpredsjednikom opštine Dušanom Raičevićem, članovima porodica poginulih mornara i izviđačima Odreda “24. novembar”, položila je juče cvijeće u Domu revolucije. Vijenac u more na mjestu potonuća broda bacio je sin poginulog kapetana Mija Barade.

Vršilac dužnosti predsjednika SUBNOR-a i antifašista Bara, Špiro Niković, kazao je kako je današnje okupljanje posvećeno obilježavanju potonuća remorkera R-2 i njegove sedmočlane posade. “Njemački okupator”, kazao je Niković, “minirao je akvatorijum crnogorskog primorja, s težištem na barskoj luci, u namjeri da spriječi upad savezničkih partizanskih ratnih brodova”.

“Barsko pristanište je u cjelosti onesposobljeno, kao i svi pristanišni objekti. Poslije oslobođenja Bara, 24. novembra 1944. godine, okupator se povukao preko Ulcinja, Skadra, prema Podgorici. Prilikom povlačenja sa primorja, okupator je razorio sve komunikacije između Boke i Bara, a posebno odsjek kod Skočiđevojke. Kolski saobraćaj duž primorja bio je paralisan, pa su ljudstvo i materijal prevoženi morskim putem. Te zadatke je izvršavao Peti pomorski obalski sektor, odnosno Pomorski arsenal Tivat, kao vojna jedinica. R-2 je bio vojni objekat koji je prevozio ratni materijal i hranu za potrebe jedinica koje su operisale duž jadranske obale”, istakao je Niković.

Na jednom takvom zadatku, ulazeći u barsku luku, R-2 je na današnji dan, u 20:20 naišao na podvodnu minu, koja ga je potopila zajedno sa posadom. Poginuli su Mijo Barada iz Trogira – zapovjednik, Maks Vurcinger iz Stolca – mašinista, Frano Bralić iz Bibinja u Zadru – mornar, Ivo Tripović iz Tivta – mornar, Antun Raste iz Šibenika – ložač, Franc Korošec iz Ljubljane – mašinista i Milan Koluvija iz Knina – ložač.

Polaganje vijenca
Polaganje vijenca

Potpredsjednik opštine, Dušan Raičević, kazao je da je Opština Bar početkom godine, u saradnji sa francuskom ambasadom, odala počast mornarima sa francuske kotratorpiljerke “Dague”.

“Danas, kao i mnogo godina unazad, mi odajemo počast mornarima sa remorkera R-2, čija je misija takođe bila humana i za cilj imala pružanje pomoći vojnim jedinicama sa ovog područja. Sjećamo se, ne samo sedam hrabrih mornara, već svih onih koji su svoje živote dali za slobodu naroda i za svjetliju budućnost potomaka. Njihova borba i požrtvovanje bili su kamen temeljac za sve ono što mi danas imamo, a to je država koja pruža sigurnost svim svojim građanima i koja uspješno plovi ka još sigurnijoj evroatlantskoj luci. Zato još jednom, hvala i slava im” – kazao je Raičević.

Ivanka Leković

Najčitanije