16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Šesta flota u Rijeci: U “Lencu” počeo remont zapovjednog broda američke mornarice

Brod USS Mount Whitney u brodogradilistu Viktor Lenac
Brod USS Mount Whitney u brodogradilistu Viktor Lenac Photo Novi List

Tokom šestomjesečnog boravka u kvarnerskom brodogradilištu na »USS Mount Whitneyju« bit će obavljeno zahvata i ugrađeno nove opreme u vrijednosti od više desetaka miliona dolara

Zapovjedni brod američke Šeste flote “USS Mount Whitney” stigao je u brodogradilište Viktor Lenac gdje će se na remontu i preinakama zadržati idućih pola godine.

Odmah se, kako doznajemo, kreće s pripremama za zahvate koji će se obavljati na ovom ratnom brodu, kao i preseljenjem dijela posade. Oko 160 marinaca, prema najavama, ostaje u »Lencu« i do konca tjedna preselit će na putnički brod »Delphin« koji su u brodogradilištu angažirali za tu namjenu. Igrom slučaja, »poklopilo« se da je taj kruzer bio u »Lencu« na remontu upravo u vrijeme dok se tražilo rješenje za smještaj američkih marinaca.

Podsjetimo, u razmatranju je bio i Jadrolinijin »Dubrovnik«, ali do dogovora s domaćim linijskim brodarom nije došlo. Vlasnik »Delphina« indijska je kompanija Vishal Cruises, koja je ujedno osigurala i osoblje, njih četrdesetak, koji će brinuti o prehrani i komforu marinaca na ovom kruzeru. Navodno je u pitanju četiri miliona dolara za ovaj šestomjesečni smještaj Amerikanaca. Ostatak posade »USS Mount Whitneyja« do kraja remonta vraća se u SAD.

Osim dokovanja i kompletnog remonta, koji će uključivati i uređenje dijela nastambi i kuhinja, izmjenu čelične strukture oplate i palubnih kućica, na američkom zapovjednom brodu obavit će se i preinaka postojećeg sustava elektroenergetskog napajanja, s instalacijom novih generatora, elektroenergetskih ploča i kontrolnih mehanizama opreme. Preuredit će se i sistem preljeva goriva, reverzne osmoze, ispiranja crnih i sivih voda, dojave požara… Zapravo, radi se o svojevrsnom »upgradingu« »USS Mount Whitneyja«, prvom iz petogodišnjeg plana, kojim američka mornarica želi povećati vrijednost ovog ratnog broda i produžiti mu životni vijek za narednih 25 godina.

Tokom šestomjesečnog boravka u kvarnerskom brodogradilištu na »USS Mount Whitneyju« bit će obavljeno zahvata i ugrađeno nove opreme u vrijednosti od više desetaka milona dolara.

Udio »Lenca« u ovom poslu je 21 milijun dolara, no lako je moguće da će se ta svota i povećati s dodatnim zahvatima, a koji se ne mogu predvidjeti dok se ne krene s poslom.

Nakon preseljenja dijela posade, »USS Mount Whitney« u ponedjeljak ulazi u veliki dok u kojem će se, prema sadašnjem planu, zadržati gotovo tri mjeseca.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije