15 C
Kotor

Slušaj online radio

Senj sve atraktivniji, u grad stiže deset kruzera, a zašto ?

Senj kruzer
Senj kruzer

Turistima Senj postaje sve atraktivniji. Lanjski premijerni dolazak kruzera u senjsku luku s australskim turistima očito je opravdao očekivanja gostiju pa se ove godine najavilo desetak kruzera koji će posjetiti Senj. Pred Grad pod Nehajem stići će i veći kruzer koji neće moći uploviti u senjsku luku. Senj je kruzerima atraktivan zbog blizine Plitvica. Nakon iskrcavanja i šetnje gradom, turisti se ukrcavaju u autobuse i nastavljaju do najposjećenijeg hrvatskog nacionalnog parka, udaljenog tek stotinu kilometra od Senja, piše Novi list.

Direktor Turističke zajednice Grada Senja Viktor Samaržija priprema program koji će u perspektivi zadržati kruzere na spavanju u Senju. U program je uključeno razgledavanje Nehaja te ostalih zanimljivosti u samom gradu i okolici.

Atraktivna događanja

Uz dolazak kruzera, Senjani će ponuditi svoje tri tradicionalno najatraktivnije i najposjećenije manifestacije. Uskočki dani su na rasporedu 22. i 23. srpnja. Slijedi festival sambe po kojem je Senj prepoznat u cijelom svijetu, ovogodišnja još atraktivnija Sambomanija održat će se 29. i 20. jula. Međunarodni senjski ljetni karneval trajat će cijeli tjedan, od 8. do 13. avgusta. Uz Senj se veže i biciklistički uspon na Zavižan ucrtan u kalendar 25. juna, a u grad bi 14. avgusta trebala stići međunarodna smotra folklora s 450 sudionika. Sveukupno će se u Senju ove godine održati pedesetak manifestacija, podvlači crtu direktor senjske turističke zajednice Samaržija. Senj ima izvanredne potencijale za razvoj cikloturizma.

Proteklih godina uređivale su se i označavale staze na južnom senjskom zaleđu. Lani je uređen i vidikovac Trbušnjak na biciklističkoj trasi. Šest staza je biciklistima na izboru na području Senj jug koje se prostire od Senja do Vratnika, Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit.

Ove godine pažnja se posvećuje biciklističkim stazama na području Senj sjever koje obuhvaća područje zapadno od Vratnika i nastavlja prema Krivom Putu i spaja se s biciklističkim stazama Novog Vinodolskog. Staze Senj sjever otvorit će se do početka sezone, izradit će se film, brošura i karta. Uredit će se i vidikovac Orlovo gnijezdo. U suradnji s udrugom pčelara, uz biciklističke staze planira se formirati ceste meda kao dodatnu ponudu.

Senj ima veliki potencijal u turizmu. I na obali i na zaleđu. Senj pokriva površinu od 600 četvornih kilometara, što je površina veličine jednog i pol otoka Krka. Senj na 78 kilometara obale, od Bunice do Prizne, ima 78 plaža. Što uređenih, što divljih. I jedne i druge su po ukusima gostiju. Kao što im je po ukusu i nastavak uređenja plaže-šetnice od Žige prema Prvoj Dragi do koje bi do ljeta trebala stići šetnica. Puno prostora za kupače, ali i za šetnju od pola sata uz more.

Foto: Zoran Hapčo Pika

www.novilist.hr

Najčitanije