14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Savršen odmor u novoj turističkoj atrakciji

Svjetionici u Jadranu danas su prava turistička atrakcija.

Zamišljate idealan godišnji odmor daleko od gradske vreve? Na osamljenom mjestu gdje ćete se buditi uz zvuk valova koji se razbijaju o hridi?

Upravo u takvom odmoru ovoga ljeta uživalo je oko četiri i pol tisuće turista među kojima su najbrojniji bili naši susjedi iz Italije. Slijedili su ih gosti iz Austrije, Njemačke, Švicarske, istočne Europe, a oko 15 posto su činili domaći turisti. Ako se pitate “gdje su točno uživali?”, odgovor ne bi pogodili iz prve, možda ni iz druge i treće. Na svjetionicima.

Iako su svjetionici prvenstveno napravljeni kao uređaji koji brodovima omogućavaju sigurnu plovidbu, označavajući ulaze u luku, opasne obale, plićine i grebene, u Jadranu su danas prava turistička atrakcija za savršen odmor.

Dio svjetionika na Jadranu može se iznajmiti, a neki od najpoznatijih su svakako oni na Dugom Otoku i Palagruži. Osim njih možete iznajmiti i svjetionike Savudrija, Porer, Sv.Andrija, Sušac, Sveti Petar, Prisnjak,…Svi su u potpunosti opremljeni za udoban odmor i savršen su smještaj za vaše ljetovanje na jadranskoj obali.

Luksuzni odmor za 1000 eura nedeljno

Od ukupno 48 svjetionika kojima upravlja Plovput, 12 svjetionika se iznajmljuje turistima.

– Najam svjetionika ove godine porastao je za oko 20%. U funkciji turizma je 12 svjetionika s 25 apartmana, a samo jedan svjetionik ima pet zvjezdica, te nudi usluge luksuznog odmora. Radi se o svjetioniku na otoku Viru koji je u zakupu općinskog trgovačkog društva Virturizam – doznajemo od Darka Meštrovića, direktora državne tvrtke “Plovput” koja upravlja svjetionicima, a koji je naglasio kako je još 13 svjetionika u zakupu na 5 i 10 godina.

Svjetionik Vila Lanterna koji je u vlasništvu općine Vir, a u podnajmu agencije Virturizam, osim smještaja svojim gostima nudi i luksuzne usluge poput mini-wellnessa, fitnessa sa saunom i whirpoolom, te bicikle jer se uz objekt protežu biciklističke staze koje idu duž cijelog otoka.

Plovput ukupno nudi 25 apartmana sa 105 kreveta, a cijene najma ovise o periodu sezone. Tjedne cijene noćenja za četverokrevetni apartman kreću se od 600 do 1200 eura u sezoni, a od 500 do 1000 eura u predsezoni i postsezoni.

– Prošle smo godine od turizma ostvarili prihod u iznosu od 1,1 milijun kuna dok ove godine očekujemo prihod od oko 1,3 milijun kuna – otkriva Meštrović.

Iako vam se cijene za tjedni najam svjetionika, neobične kućice na obali s predivnim pogledom čine preskupe, gosti koji žele svoj odmor provesti upravo u njima, rezerviraju smještaj i po nekoliko mjeseci unaprijed stoga i ne čudi činjenica da su i ove sezone svjetionici bili itekako dobro popunjeni.

Svetionik Savudrija
Svetionik Savudrija – “Svjetionik ljubavi”

“Svjetionik ljubavi” za savršeno vjenčanje

Najstariji aktivni svjetionik na Jadranu, a uz to i najsjeverniji hrvatski svjetionik na sjeverozapadnom rtu poluotoka Istre, koji se može unajmiti za odmor, sagrađen je prije 200 godina, na Savudriji. “Svjetionik ljubavi”, kako ga zovu, nalazi se nedaleko od Umaga, a svojim šarmom predstavlja savršeno odredište za romantični bijeg od stvarnosti i stresa. Prema legendi, u ovom ljubavnom gnijezdu ljetovao je i grof Matternich sa svojom lijepom hrvatskom plemkinjom u koju se zaljubio na jednom balu u Beču. Plemkinja je, nažalost, umrla tijekom posljednjih dana dovršavanja svjetionika, a austrijski grof ga više nikada nije posjetio.

Vrlo atraktivna romantična lokacija čini ovaj svjetionik posebnim mjestom i za svečanost vjenčanja, a kako doznajemo iz Plovputa, jednom godišnje se budući mladenci upravo odlučuju za bajkovito vjenčanje na nekom od svjetionika.

Čarobne morske uvale, povijesna zdanja, romantične lokacije i šum mora doprinose činjenici da se gosti rado vraćaju u ove male hotele na odmor za dušu i tijelo…

Miranda Stanić

Slobodna Dalmacija

Najčitanije