,,Sačuvajmo naše more”

Photo: Boka News

U okviru centralne proslave Mediteranskog dana obale koja  je pod sloganom  ,,Sačuvajmo naše more” održana  u Tivtu, juče je u  Budvi održan okrugli sto na temu „Praćenje kvalitata morske vode na javnim kupalištiima“. Cilj ove radionice bio je razmjena iskustava i prakse u sprovođenju Programa praćenja kvaliteta morske vode na kupalištima u Crnoj Gori i Republici Hrvatskoj, u svjetlu primjene odredbi EU direktive o upravljanju vodama za kupanje, koja je u Hrvatskoj već nekoliko godina u punoj primjeni, dok je Crna Gora u postupku transpozicije odredbi ove Direktive u domaćem zakonodavstvu.

Predstavnici hrvatskih primorskih županija: Dalmatinsko-Neretvanske, Splitsko-Dalmatinske, Zadarske i Primorsko-goranske, te predstavnici županijskih zavoda za javno zdravlje predstavili su Zakonski okvir, Program monitoringa, iskustva u praćenju kakvoće mora,  obavještavanje, obrada podataka, i postupanje u slučaju kratkotrajnog i iznenadnog onečišćenja u Republici Hrvatskoj, kao i svoje iskustvo u uspostavljanju i održavanju profila mora za kupanje u skladu sa zahtjevima EU Direktive.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za inspekcijske poslove, te Instituta za biologiju mora iz Kotora, Instituta za javno zdravlje i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju iz Podgoriceipredstavnici Šibensko-Kninske županije.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.