7 C
Kotor

Slušaj online radio

S voštanim brodovima polako obilazi svijet

Voštani brodovi
Voštani brodovi

Jedinstvene voštane brodove koji ‘plove’ pod grbom Grada Dubrovnika danas je na Stradunu povodom deset godina postojanja izložio njihov autor, Tonći Jonjić – prenosi Dubrovački vijesnik.

„Htjeli smo napraviti nešto da se počaste građani i lokalne vlasti uz prigodni domjenak uz zvuke klape Kaše. Pustiti ćemo i Karaku s balonima“, najavio je Jonjić koji je bio u društvo žene i kćeri.

Voštana karaka je 2008. sudjelovala na Svjetskom festivalu mora i mornara Brest  koji se održavao u Francuskoj, a autor ovog jedinstvenog broda svijeće najavio je odlazak na natjecanje već iduće godine.

– Volja je tu, znanja ima. Nadam se da ću uz pomoć Grada i Županije ponovno otići. Ali ja ovo sve radim iz hobija i to je meni veliko zadovoljstvo, priča Jonjić koji je prije desetak godina spontano počeo izrađivati brodove iz voska.

– Za manji mi treba par sati, za veći koji ima više detalja mi treba i par dana, objašnjava autor.

-Prodavam ih, ali rijetko, našalio se Jonjić koji ih je do sada napravio stotinjak.

– S brodovima polako obilazim svijet. Bio sam u Brestu, Bru Bruxellesu, Lošinju, obišao Atlantik.., priča autor koji će i ove, kao i svake godine do sada negdje ‘otploviti’ sa svojim voštanim brodovima.

Tonći Jonjić  sa porodicom
Tonći Jonjić sa porodicom

Izložene brodove obišao je i gradonačelnik Ando Vlahušić koji se kratko rukovao s Jonjićem i njegovom obitelji te je nastavio svojim putem.

Suvenir voštanog modela broda Karake nastao je u travnju 2005. godine. U obliku je svijeće i kao takav jedinstven u svijetu. Jonjić je autor još nekoliko modela iz naše pomorske tradicije: galijuna, viške falkuše, neretvanske lađe, mletačke galije, istarskog batana, rovinjskog bracera, trabakule te raznih malih brodica i jedrilica krstaša.

Voštani brod tipa jedrilica (dužine 1m) prijavljena je za Guinness World Book kao prvi brod koji je zaplovio bez pomoći na jedra.  Autor ga je poklonio Pomorskom muzeju i dio je njegovog stalnog postava.

Najčitanije