15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

S ronilačkom maskom na izložbu fotografija

izložba

U plavetnilu bazena Svetice, Zagreb 23. aprila  svi posjetioci s kupljenom ulaznicom moći će zaroniti i razgledati podvodne fotografije iz projekta “Croatia 50/50” autora Marjana Radovića.

Fotografije će biti instalirane u olimpijskom bazenu na metar i pol dubine tako da će svi posjetitelji izložbe morati zaroniti kako bi ih razgledali. Za razgledavanje izložbe bit će potrebna maska za ronjenje ili naočale za plivanje.

Autor projekta i fotografija, Marjan Radović, 15 godina fotografira ljepote hrvatskog podmorja i podvodnom kamerom bilježi ljepote Hrvatske, većini ljudi iz nedostupne perspektive, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fenomenalne prizore kojih često nismo ni svjesni. Rezultat ovog zahtjevnog projekta je CROATIA 50/50 koji kroz jednu fotografiju prikazuje dva svijeta. Onaj ispod i iznad površine vode. Fotografirati Hrvatsku iz posve druge perspektive, dokumentirati je drugačije i sa stilom, usmjeriti pažnju na vrijednosti i ljepote koje pruža Hrvatska, ali i široj javnosti skrenuti pozornost na ljepote podmorja i Jadrana te pozvati sve na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora cilj je novog Radovićevog projekta. Promocija ronjenja, rekreacije i zdravog načina života konceptom podvodne izložbe.

Partneri ove izlože su bazen Svetice – ustanova za upravljanje sportskim objektima Zagreb, proizvođač ronilačke opreme Mares i proizvođača fotografske opreme Nikon.

Marjan Radović, mag. eng. geod. geoinfo, sportski i podvodni fotograf, instruktor je ronjenja i podvodne fotografije po više svjetskih asocijacija. Član je i instruktor ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic, a 2000. godine počeo se baviti podvodnom fotografijom kako bi ostalima prikazao ljepote podmorja. I dok je većina podvodnih fotografa specijalizirana u fotografiranju životinjskog svijeta te podvodnih pejzaža, Radović se trudi na drugačiji način prikazati ambijent mora i bazena, modele i ronioce, koralje i ribe, spilje i potopljene brodove. Očaran ljepotama podmorja nije se ograničio samo na Jadran, već je nekoliko puta zaronio i zabilježio ljepote dubina Atlantskog oceana te Karipskog i Crvenog mora. Fotografiranje mu ne služi samo za prikazivanje ljepota podmorja i jezera, nego i za skretanje pozornosti domaće i svjetske javnosti na društvenu odgovornost i važnost očuvanja podmorja kao i promicanje ekologije.

Kao što je i sam njegov pristup fotografiji ekstravagantan i drugačiji, tako i njegove izložbe odstupaju od stereotipa pa uz klasične galerijske prostore izlaže i na potopljenim brodovima Peltastis i Baron Gautsch, u bazenima i u podvodnim arheološkim parkovima, a iza sebe ima više od 150 samostalnih izložbi. Radovićeve fotografije nagrađivane su i objavljivane u cijelom svijetu, a finalist je i brojnih svjetskih prvenstava u “action” i podvodnoj fotografiji. Marjan Radović službeni je fotograf Red Bull-a te ambasador najpoznatijeg proizvođača ronilačke opreme Mares i poznatog proizvođača fotografske opreme Nikon.

Foto: Marjan Radović

www.scubalife.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije