Rota Palagruzona: Tradicionalna fešta o komiškoj tradiciji

 Tradicionalna fešta o komiškoj tradiciji
Tradicionalna fešta o komiškoj tradiciji

U Komiži na otoku Visu, na Biševu, a sutra i na Palagruži, i ove se godine održava Festival mora – Rota Palagruzona, manifestacija u sjećanje na bogatu tradiciju komiškog ribarstva i njihovog osnovnog oruđa: osebujnog drvenog broda – falkuše, koja je prije dvije godine u Norveškoj proglašena ‘najatraktivnijim svjetskim povijesnim brodom’ (poveznica). Za Komižane je to zasigurno najatraktivniji brod u svakom pogledu, pa se organizatori: Grad Komiža, Kulturna ustanova Ars halieutica, Udruga Palagruza i Agencija Alternatura, već nekoliko godina trude kako to ne bi bilo zaboravljeno. Tako je ova fešta koja slavi bogatu tradiciju postala tradicionalna: ovo je sedma godina Rote Palagruzone, piše Tris portal.

Program je i ove godine uistinu (tradicionalno) bogat, a posebna pažnja je posvećena radioničkom i edukativnom sadržaju za djecu i mlade. Tako se u organizaciji Udruga Palagruza već danima održava radionica Barake Palagruzone, škola male brodogradnje za djecu, sastavljanje maketa gundule 1:10, prezentacija suvenira Udruge Palagruza, radionica rokel/brodograditeljska radionica, izrada replike gundule u stvarnoj veličini i drugo.

Tu su i projekcije filma „A život teče dalje”, Karla Junghansena, glume Ita Rina i Zvonimir Rogoz, te retrospektiva filmova Mate Bogdanovića. Bit će predstavljen i projekta obnove Leuta pruga Biševo, u sklopu koje će biti priređena i donatorska večer za goste radi bržeg ostvarenja tog nauma. Za četvrtak 23. lipnja u 9 sati je predviđena memorijalna regata „Rota Cicibela” od Komiže do luke Mezoporat na Biševu, gdje će se potom održati Konferencija o trideset godina istraživanja hrvatske maritimne baštine Kulturne ustanove Ars halieutica s više predavače iz Hrvatske i svijeta, ali i radionica „Škola falkuše – Ribarski jezik Komiže” s djecom osnovne škole, koju će voditi dr. Joško Božanić.

– Zadovoljan sam. Kao da je bilo jučer kada smo prije gotovo 20 godina otišli na Svetac ubrati drvo za izgradnju prve replike falkuše. Tada su svi mislili da smo ludi. Ali ako želiš učiniti nešto ozbiljno, moraš biti malo lud… – kazao nam je prije dvije godine na komiškoj rivi Joško Božanić, voditelj udruge Ars Haleiutica i jedan od idejnih začetnika oživljavanja falkuše.

Taj događaj otprije 22 godine je tako zaslužan i za središnji događaj ovogodišnjeg Festivala mora: u petak, 24. lipnja u 9 sati, iz Komiže prema Palagruži kreće regata „Rota Palagruzona” u kojoj sudjeluju isključivo tradicionalna drvena plovila. Petak navečer je rezerviran za Papinu večeru na žalu Palagruže za sudionike regate.

Podsjetimo, ta je večera podsjetnik na dodađaj od 9. ožujka 1177. , kada je uz obalu Palagruže pristala papina flota od 12 galija pred olujnom burom, kako piše Papin biograf Boson, a kada su komiški ribari za Papu i njegovu pratnju priredili „slasnu večeru”. Stoga su organizatori Rote Palagruzone odlučili povodom svake regate prirediti za sve goste i sudionike ribarsku večeru posvećenu uspomeni događaja kada je papa Aleksandar III. morao naći zaklonište od olujne bure u zavjetrini Palagruže na putu iz luke Vasto prema Veneciji kamo se uputio na pregovore sa Friedrichom Barbarosom.

Festival se nastavlja i u subotu i nedjelju nastavkom radionica, pa čak i školom tradicionalne kuhinje na komiškoj rivi, a potom slijedi i Noć sardele.

Foto: G. Šimac/ Tris

www.tris.com.hr

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.