16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ronioci Sjeverne flote pretražuju potopljeni brod “Thomas Donaldson”

ronioci
ronioci

Ronioci Sjeverne flote će tokom ljetnog razdoblja 2017. godine nastaviti s pretraživanjem potonulog transportnog broda “Thomas Donaldson”, koji je potonuo u Barentsovom moru tokom Drugog svjetskog rata. Kako je javljeno iz press-službe Sjeverne flote, vojni stručnjaci će nastaviti sa vađenjem potonule vojne tehnike iz tog doba, između ostalog i američke vojne tehnike koju je SAD dao na korištenje tadašnjem SSSR-u, piše RBTH.

“U planu je da sljedeća operacija izvlačenja povijesnih pronalazaka bude provedena tokom vježbi specijalnih jedinica za spašavanje.”, – rečeno je u press-službi.

Brod se nalazi u teritorijalnim vodama Ruske Federacije na dubini od oko 60 metara, što omogućuje roniocima obučenim za spasilačke misije, da se spuste na navedene dubine s lakom opremom. U istraživanju potonulog broda koristiti će se podvodni roboti na daljinsko upravljanje “Pantera+” o “Tajger” koji imaju mogućnost podvodnog snimanja.

2016. godine jedinice za spašavanje pri Sjevernoj floti s palube potonulog američkog transportnog broda izvukli su cestovni valjak “Cadet Roller”, marke “Aston Martin”, kao i američki tenk “Sherman”. Tokom rata navedeni primjeri su se naveliko koristili u industriji, hidrogradnji, izgradnji cesta, željeznica, aerodroma. Kako bi se izbjeglo zauzimanje proizvodnih kapaciteta, dotični valjci su se kupovali van zemlje, odnosno nisu se proizvodili u SSSR-u, jer je industrija bila orijentirana prvenstveno na proizvodnju vojne opreme.

Ranije je broda “Thomas Donaldson” izvučen još jedan tenk “Sherman” i parmo stroj koji se nalazio na samom brodu i koji je osiguravao prekrcaj tereta.

Svi pronađeni predmeti predani su u Vojno-povijesni muzej artiljerije u Sankt-Peterburgu, u Sjeverni pomorski muzej u Arhangelsku i u muzej ratnog zrakoplovstva Sjeverne flote, prenosi TASS.

www.hr.rbth.com

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije