10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ronioca napala riba fanfan

Riba - fanfan
Riba – fanfan

Kada je prije tri dana pulski  ronilac Goran Lovrić ronio u blizini Fratarskog otoka, ni u snu se nije nadao da će uloviti jednu od vrlo rijetkih riba u Jadranu. Toliko je rijetka da ju ovaj profesionalni ronilac nikad u životu nije vidio, kao ni mnogobrojni ribari koje je pitao poznaju li tu vrstu crno-bijele prugaste ribe, nešto veće od kutije cigareta, piše GlasIstre.

˝Ronio sam na 28 metara i ne bih je bio niti primijetio da me nije napala. Uhvatio sam je i izvukao na površinu. Pokazao sam je ribarima i kazali su mi da nikad ništa slično nisu vidjeli. A i ja sam stvarno preronio gotovo čitav Jadran i nikada tako nešto nisam ugledao˝, ispričao nam je Goran Lovrić.

Da je uistinu riječ o rijetkoj vrsti ribe za Jadran, tvrdi nam i doc. dr. sc. Andrej Jaklin, viši znanstveni suradnik Centra za istraživanje mora Rovinj Instituta Ruđer Bošković kojemu smo poslali fotografije ulovljene ribe.

˝Prema priloženim slikama s velikom vjerojatnošću pretpostavljam da je riječ o ribi fanfan (ili riba-pilot) Naucrates ductor (Linnaeus, 1758). Riječ je o pelagičkoj ribi koja se gotovo obligatorno zadržava u blizini velikih pučinskih riba, najčešće morskih pasa, a kažu da se zadržava i u blizini morskih kornjača. Juvenilni primjerci su često u blizini velikih meduza, a ja sam ih vidio u blizini bove jedne naše pučinske strujomjerne postaje˝, kaže nam ovaj stručnjak iz Rovinja. Dodaje da se hrane nametnicima i parazitima domaćina stoga su dobrodošli pratitelji velikih riba. Rasprostranjenje vrste je cirkumtropsko, znači da obitavaju u toplijim vodama, a poznata je vrsta i u Sredozemlju. ˝Poznata je i za Jadran, ali je relativno rijetka. Ili je barem rijetko zabilježena! S obzirom na način života, nije čudno da je nepoznata širem krugu ljudi pa čak i ribarima˝, zaključuje doc. dr. sc. Andrej.

GO02989306Narodni nazivi: Skušac pratibrod, fanfan

Opis: Zdepastog oblika, ovalno spljošten, blago izdužen. Boje je blijedosive sa mnoštvom crnih poprečnih pruga.

Veličina: Može narasti do 2 kg u težinu i do 45 cm u dužinu.

Rasprostranjenost: Živi na pučini svih mora svijeta do 300 metara dubine.

Biologija: Hrani se sa svim organizmima.

Napomena: Ova riba dolazi u pratnji velikih riba i sisavaca. Ponekad se zadržava i oko plovećih objekata.

www.glasistre.hr

Najčitanije