13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Rolls-Royce otvara Centar za daljinski upravljive i autonomne brodove

ship

Rolls-Royce je objavio planove za otvaranje globalnog istraživačkog i razvojnog centra za unapređenje daljinski upravljive brodarske tehnologije u Turku u Finskoj.

Očekuje se da će centar biti otvoren ove godine.

Rolls-Royce je na čelu razvoja autonomnih i brodova na daljinsko upravljanje s ciljem da brodovi bez posade uđu u komercijalnu uporabu do kraja desetljeća.

Tvrtka je u srijedu potvrdila da je potpisala značajnu istraživačku potporu s finskom agencijom za financiranje inovacija Tekes, koja će omogućiti Rolls-Royceu još više ulaganja u istraživanje i razvoj centra u Turku.

“Finska je na visokom mjestu po ICT stručnosti i snažan pomorski klaster. Zato je Rolls-Royce odlučio osnovati centar u Turku”, rekao je SVP Sauli Elorantaa iz tvrtke Rolls-Royce.

Daljinski upravljivi i autonomni brodovi vjerojatno će predstavljati temeljnu promjenu u brodarstva u sljedećih deset godina i doći će do digitalne preobrazbe u tom sektoru.

“Digitalizacija će transformirati brodograđevnu industriju u godinama koje dolaze, a sada je pravo vrijeme da vidimo kako ćemo to ostvariti. Tijekom sljedećih godina moramo uložiti globalno da razvijemo potrebne sposobnosti i uspostavimo niz proizvoda i sustava spremnih za tržište”, rekao je Mikael Mäkinen, predsjednik Marine Rolls-Royce.

Rolls Royceov Centar izvrsnosti za autonomno brodarstvo surađuje s Autonomnim brodarskim savezom, čiji je Rolls-Royce član. Tvrtka je sada u potrazi za proširenjem svog partnerstva kako bi se stvorila mogućnost, sposobnost i radna mjesta za opskrbu tehnologije i komponenti potrebnih kad brodovi bez posade postanu stvarnost.

Rolls-Royce je rekao da planira provesti daljnje razvojne projekte usmjerene na daljnji razvoj kopnenih kontrolnih centara za korištenje umjetne inteligencije u budućem autonomnom brodarstvu.

Rolls-Royceovi strateški partneri u Marine R&D Centre for Remote Control & Autonomous Ships and Artificial Intelligence u Turku bit će Technical Research Centre of Finland (VTT) i Tampere University of Technology (TUT), zajedno s brojnim malim i srednjim poduzećima i startup-ima specijaliziranim za pomorsku tehnologiju.

www.gcaptain.com

Najčitanije