15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Riječki pomorci napokon oslobođeni

RIJECKI-POMORCI

Dvojica riječkih pomoraca, Vanja Maričić i Duško Jelača, koji su gotovo tri mjeseca bili prisilno zadržani u Angoli, napokon su slobodni da se vrate kući. Medijima je to potvrdio predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro. Postupak koji se zbog optužbe za krađu goriva protiv njih i još nekolicine članova posade vodio pred sudom, okončan je zbog nedostatka dokaza, piše Novi list.

– Hrvatski pomorci od mjerodavnog suca dobili su potvrdu da nema dovoljno dokaza da su sudjelovali u krađi goriva, odnosno da bi se protiv njih vodio bilo kakav postupak. Naši pomorci sudu podastrli dokumentaciju koja je pridonijela takvom ishodu te su pušteni, rekao je Brazzoduro.

Na svom Facebook profilu – pod apelom objavljenim sredinom lipnja u kojem je objasnio svojim prijateljima i poznanicima situaciju u kojoj se nalazi – Vanja Maričić jučer je napisao: “Hvala svima na pomoći, došlo je do velikog pomaka u našu korist. Još nije sve gotovo i vjerovat ću kad budem u avionu, ali za sada su stvari za nas krenule na bolje”.

Da je to “na bolje” napokon i realizirano, Brazzoduro je potvrdio objašnjavajući da je sve dogovoreno preksinoć.

Brazzoduro je naveo da dvojica hrvatskih pomoraca danas trebaju ovjeriti sudsko rješenje, kako bi dobili dozvolu da napuste Soyo, odnosno dopuštenje suda da mogu napustiti Angolu. Nakon toga, agent bi im trebao osigurati prijevoz od Soya do Ruande, zatim do Zagreba, rekao je.

Istaknuo je da Sindikat pomoraca prati situaciju te je pripravan, bude li potrebno, pomoći pri povratku pomoraca u Hrvatsku i osiguravanju zrakoplovnih karata. Brazzoduro je naglasio da hrvatska diplomacija nije pridonijela u rješavanju tog slučaja, za razliku od diplomata iz Ukrajine i Filipina, čiji su pomorci također bili zadržani u Angoli.

Vanja Maričić i Duško Jelača, podsjetimo, prisilno su zadržani u Angoli zbog navodne krađe goriva s broda »SuttonTide» na kojemu su plovili. O tome je sredinom lipnja javnost izvijestio Novi list.

Brod na kojem su riječki pomorci bili ukrcani plovi pod zastavom otočne države Vanuatu, a u vlasništvu je kompanije »Tidewater«, koja je i prijavila krađu goriva.

Brod je uplovio u luku Soyo 24. ožujka radi redovne smjene posade i tada je pokrenuta istraga o navodnom manjku pogonskog goriva. Dvojici Riječana, prvom časniku palube Vanji Maričiću i zapovjedniku broda Dušku Jelači, oduzeti su dokumenti te im je za vrijeme trajanja istrage zabranjeno napuštanje zemlje, odnosno hotela u kojem borave, a s njima su zadržani i ostali članovi posade, dok su domaći pomorci bili pušteni.

Iz sindikata su bili isticali kako je riječ o optužbi bez argumenata te da postoje dokazi da na brodu uopće nije bilo količine goriva koju bi se moglo prodati.

– Novi dokazi bili su dnevnici koji su njihovi kolege s broda dostavili i iz kojih se jasno vidi da nisu mogli napraviti ono za što ih se optužuje, rekao je novinarima Brazzoduro.

Podsjetimo, apel koji je svojim prijateljima i poznanicima Vanja Maričić objavio sredinom lipnja glasio je: “Dragi prijatelji, dragi ljudi, nalazim se već sada skoro tri mjeseca u zatočeništvu u Angoli. Po savjetu smo odlučili istupiti u javnost, tako da će naša situacija biti objavljena u današnjem Novom listu. Zamolio bih vas za pomoć i ovim putem kako bi se mogli vratiti svojim obiteljima.”

Riječkim pomorcima želimo brz i siguran povratak kući.

www.novilist.hr

Najčitanije