12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ribolovci u potrazi za avanturom dolaze na Jadran

little-big-game

Sportskom i ribolovnom turizmu s naše strane Jadrana odnedavno je otvorena potpuno nova perspektiva. Višemjesečna akcija sportskog ribolovnog kluba “Big Game Croatia” iz Splita urodila je plodom i tako, kažu u klubu, ispravila neke propuste iz pretpristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Isposlovali su promjene odredbi koje reguliraju sportski lov na tune, vodeći računa da to ne ugrozi opstanak i staništa ribe. Sportski ribolovci i turisti s odgovarajućom dozvolom sada će moći isploviti u big game ribolov u razdoblju od 15. juna do 15. oktobra, dakle, ne samo u okviru uobičajenih nadmetanja, ali uz striktno poštovanje razrađenih pravila koja razlikuju ovu vrstu ribolova od krivolova.

Ministarstvo poljoprivrede, nadležno i za pitanja ribarstva, podržalo je posebnim rješenjem “Sportski lov na trofeje”. Tako se, naime, zove četveromjesečni lov riba minimalne težine od 100 kilograma. To se odnosi na tunu, dok iglan i iglun ovise o dužini. I, ako baš hoćete, odnosi se i na goste bogatog džepa, koji sebi to mogu priuštiti – govori nam Boris Županović, predsjednik kluba “Big Game Croatia”, odnedavno i prvi hrvatski izbornik reprezentacije u big game ribolovu, koja će u veljači 2015. premijerno predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Angoli.

Naime, dosad takva vrsta ribolova nije bila moguća izvan u pravilu trodnevnih nadmetanja, iako populacija tune u Jadranu nije ugrožena, štoviše, smatra se da njezina brojnost već ugrožava staništa srdele.

Budući da su postojeća big game natjecanja postala sve popularnija, od onih najstarijih u Jezerima (Murter) i Vodicama, te sada u Omišlju i Slanom, pa do najprepoznatljivijeg i najvećeg natjecanja stranih i domaćih gostiju – onoga u Komiži, koje organizira upravo klub “Big Game Croatia”, trebalo je iznaći novu formulu koja bi zadovoljila sve zaljubljenike u ribolov i nadmetanje s velikom “ribetinom”, negdje na tragu radnje romana “Starac i more” Ernesta Hemingwaya. Dakako, uz bitnu razliku u opremi i propisanoj ribolovnoj kvoti.

Kako u Hrvatskoj, zbog brojnih izmjena i ukidanja rekreacijskog ribolova, sada raspolažete samo s mogućnošću dobivanja dviju dozvola, nastao je problem. Ili možete biti profesionalni ribar s dozvolom za gospodarski ribolov ili možete biti vlasnik dozvole za sportski ribolov kao član nekog od sportskih klubova.

Ali s ograničenjima što se samog izlova tiče, jer kvota tune, koja je itekako mala, dozvoljena je samo na natjecanjima, pa je trebalo pronaći rješenje kako omogućiti “borbu” s velikom ribom. Jer lov velikih pučinskih riba sanja svaki strastveni ribolovac, i izvan natjecanja – kaže Županović.

Sve više turista pohodi jadranski akvatorij upravo radi ribolova. Kako smo omiljena destinacija brojnih nautičara, koji osim obilaska prekrasnih otoka žele i avanturistički doživljaj, privukao ih je i ribolov na velike trofeje. Sada im se to treba i omogućiti, da se zna tko brod iznajmljuje, tko ima pravo loviti i izvući velike ribe na brod. Naime, upravo je kontrola izlova dosad bila najslabija karika čitave priče – pojašnjava Županović.

Naime, dosad je izvlačenje ulovljene tune izvan službenih nadmetanja bio – krivolov. A sada je stvoren sustav koji će svaku ribu verificirati od strane ribarskih inspekcija, dok su ribolovci obvezni pustiti svaku tunu ispod normirane težine. Ulov se prijavljuje SMS porukama, a ribolovci su dužni napraviti i videozapis izvlačenja ribe na brod. Ako nema snimke, ne smije biti ni ulova, tj. riba se mora vratiti u more.

Uspjeli smo realizirati praćenje svih ulova, od kačenja riba na udicu do vađenja i dolaska na kopnu, u duhu pravog sportskog fair play nadmetanja – ističe Županović, posebno zahvaljujući svima koji su sudjelovali u ovom projektu, od članova splitskog kluba, ribarskih inspekcija, djelatnika ministarstava, članova drugih klubova, sudaca…

Dakle, Hrvatska uskoro može postati turistička destinacija i za one koji su spremni izdvojiti velik novac za svoje “lovačke gušte”, koje su dosad ostvarivali u nekim drugim državama.

A to znači da bi epitet big game destinacije mogla ponijeti i još neka mjesta u priobalju, osim Komiže, Jezera, Vodica, Slanog ili Omišlja…

Najčitanije