Ribe-roboti provjeravaju kvalitet mora u Veneciji

Venecija

Međunarodni tim naučnika pre četiri godine pokrenuo je istraživački projekat praćenja kvaliteta mora koje okružuje Veneciju, a prije nekoliko mjeseci su u pogon po kanalima i oko njih pušteni posebno osmišljeni roboti: A-ribe, A-dagnje i A-lokvanji, objavio je portal Euronews.

Vrednost projekta za koji su sredstva povučena iz EU fondova iznosi gotovo pet miliona dolara.

A-lokvanj pluta na površini, A-riba ‘pliva’ u plitkim vodama kanala, a A-dagnja prikuplja podatke s morskog dna, objasnili su naučnici.

“Uloga robota je da analizira i pomogne u zaštiti krhkog ekosistema venecijanske lagune: A-dagnja prikuplja i pohranjuje podatke, A-riba ih prenosi, a A-lokvanj donosi ih naučnicima na površinu.

“Subcultron je zajednički projekat vještačke inteligencije čiji je cilj da stvori najveće jato ribljih robota na svetu. Svrha mu je unaprediti znanja o morskom dnu, a s tehnološkog stajališta omogućiti da se ljudske aktivnosti prebace na visokotehnološke uređaje”, rekao je Frančesko Barbariol iz venecijanskog Instituta za proučavanje mora.

Svrha projekta je omogućiti da roboti na daljinu obavljaju ono što naučnici rade ručno.

“Zdravstveno stanje lagune prilično je dobro. Nema industrijskog otpada, a grad ima moderan kanalizacijski sistem. Situacija je puno bolja nego ranije kada se sadržaj svih cijevi izlivao direktno u more”, rekao je Fabricio Bernardi iz Instituta za proučavanje mora, dodavši da se posao robota neće ograničiti isključivo na praćenje kvaliteta mora.

Veštačka inteligencija će s vremenom postati pametnija pa će roboti poslužiti i kao odbrana od štetočina, ali i evidentirati sve promene u moru, poput novih ili neobičnih izvora zagađenja.

Roboti će venecijanskim kanalima plivati i plutati do 2019. godine, a slične bi se sprave jednog dana mogle koristiti i u okeanima u cijelom svijetu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.