4 C
Kotor

Slušaj online radio

Ribarstvo – Nakon uzgoja zubca počeli i sa rombom

Uzgajališta ribe
Uzgajališta ribe

Nakon uspjeha sa zubacima, zadarski Cromaris počeo je uzgajati i romba. Nakon Španjolaca, zadarska tvrtka Cromaris druga je u svijetu počela s eksperimentalnim uzgojem romba, javlja Radio Zadar.
Ovo je, nakon uzgoja zubaca s kojim su postali prvi i najveći proizvođači te vrste na svijetu, njihov drugi novitet s kojim će se okušati na zapadnoeuropskom tržištu, posebice Italiji. Na tržištu bi trebali biti prije ljeta, otkrio je Goran Maruklin, direktor Cromarisa.
Cromaris, kao dio svoje strategije inovativnih projekata odnosno novih proizvoda, počinje i s uzgojem romba. Prvi uzgoj je na ribarnicama bio tijekom božićnih blagdana i zadovoljni smo rezultatima. U uzgajalištu u Budavama u Istri već je druga generacija romba. Na tržištu bi trebali biti prije ljeta, dodaje Maruklin.
U iduće tri godine romb bi trebao ući u redovnu proizvodnju, a većina od uzgojenih petnaestak tona će otići na talijansko tržište.

Pečeni Romb
Pečeni Romb

Romb odnosno rumbač ili dijamant je vrlo atraktivna riba, naročito kad su u pitanju veći primjerci, oni kapitalni. Romb je plosnatog oblika, kao što mu i samo ime kaže – u obliku romba, vrlo sličan listu ali tamnije boje. Može narast do 95 cm dužine i čak 10 kg težine ali takvi su primjerci vrlo rijetki. Iako knjige tvrde 10 kilograma, ulovljeni su i puno veći rombovi do 18 kilograma težine. U cijelom Jadranu je vrlo rijedak, u nekim djelovima potpuna nepoznanica.
Romb ima vrlo ravno tijelo s malim očima sa strane. S gornje strane je zelenkasto smeđe do smeđe žute boje s malenim bijelim i crnim točkicama. Romb navodno može doživjeti starost od nevjerojatne 22 godine što je teško za povjerovati. Romb voli mulj i pijesak i tu ćemo ga najčešće pronaći, na samom dnu na dubinama od 10 do 15 metara. Romb bi se po prirodi trebao nalaziti u jatima međutim zbog svoje brojnosti u Jadranu je uglavnom samac. Romb kvalitetno iskorištava strukturu tijela i boje da se prilagodi okolišu i kamuflira.

Najčitanije