Restaurirana gajeta u 86. godini postala hrvatsko kulturno dobro

Gajeta Cicibela

Gajeta Cicibela, primjer izvornog tipa betinske drvene brodogradnje, dobila je status kulturnog dobra i uvrštena je u Registar takvih dobara u Hrvatskoj. – Primili smo rješenje Ministarstva kulture u kojem se utvrđuje da gajeta Cicibela ima status kulturnog dobra te da su je uvrstili u Registar hrvatskih kulturnih dobara – kazali su u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

Cicibela je primjer izvornog tipa betinske gajete, ravne kolumbe i dritog rebra, robustan i vrlo stabilan brod. Prova joj je prilično visoka, a krma tek nekoliko centimetara niža. Duga je 7,7 metara, široka 2,8 metara, visine jedan metar i teška preko dvije i pol tone.

Izgrađena je 1931. godine u škveru kalafata Jere Filipija – Tošulova, a rekonstruirana i obnovljena u škveru Čedomira Burtine zahvatom koji je započeo 2004. i trajao sedam godina.

Nakon rekonstrukcije očuvano je 30 posto izvornih dijelova rebara, odnosno jedna petina originalne građe.

– Gajeta Cicibela iznimno je vrijedna u kontekstu očuvanja tradicijskog umijeća gradnje betinske gajete, budući da se radi o prvom kompletno obnovljenom primjerku izvornog tipa betinske gajete ističu u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

Foto: Facebook/Burtiž

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.