20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Regata tradicijskih barki i uručenje UNESCO-ove povelje

Regata

U sklopu prekograničnog projekta Mala barka 2, odobrenog od Europskog fonda za regionalni razvoj Interreg Slovenija-Hrvatska, Udruga “Kuća o batani – Casa della batana” organizira 12. Regatu tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicijskih plovila. Ova najveća rovinjska fešta mora i barki prilika je i za službeno uručenje povelje o upisu u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Projekt “Ekomuzej Batana” koji udruga vodi već 13 godina prepoznat je najprije od strane Ministarstva kulture s kojim je u partnerstvu predana nominacija za UNESCO, a potom je 1. prosinca 2016. nominacija i prihvaćena na Generalnoj sjednici Međuvladinog UNESCO-ovog Odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanoj u Etiopiji.

Povelju će ekomuzeološkoj rovinjskoj zajednici uručiti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, pomoćnik ministrice Davor Trupković i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek.

Svečana dodjela, praćena koncertom mladih pjevača KUD-SAC “M. Garbin” održat će se na Malom škveru (Veliki mol) ispred Ekomuzeja Batana u subotu s početkom u 20 sati.

Rovinjska Regata održat će se narednog dana, u nedjelju, s početkom u 11 sati. Regatu organizira ekomuzej u suradnji s domaćim Jedriličarskim klubom “Maestral” te udrugom “Vela al terzo” iz Venecije.

Regata je pokrenuta s ciljevima obnove oglavnih jedara (vila al tierso); očuvanja znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom i tehnike njegove izrade (posebno oslikavanje); poticanja interkulturne suradnje na Jadranu budući da je upravo oglavno jedro specifično za lagunarna područja Venecije, ali i sjevernog dijela istočne obale Jadrana; te kreiranja događaja kojim će se u Rovinju na kreativan i živopisan način slaviti maritimna kultura obilježena brodicom batanom. Na ovogodišnjoj Regati očekuje se preko 30 tradicijskih brodica.

www.glasistre.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije