11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Raste na dnu mora, priprema se jednostavno, a konzumiranje je blagotvorno

alga

Ako ste mislili da povrće raste samo u zemlji, u zabludi ste. Ono raste i na dnu moru, jednostavno se kuva i puno je zdravih sastojaka! Upoznajmo moćne alge!

Iako se na zapadu morsko povrće spravlja tek posljednja dva do tri desetljeća, u azijskoj kuhinji ono je baza svakog obroka već stotinama godinama. More nam daje naš najizdašniji izvor dugolančanih omega-3 masnih kiselina pa ipak još uvijek rijetko jedemo alge, najčešće tek u obliku sushija, piše Zivim.hr

Zahvaljujući procesu fotosinteze, morsko povrće u sebi istodobno prikuplja i sunčevu energiju i brojne minerale iz mora. Tako je prepuno klorofila, a obiluje i natrijem, kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, željezom i brojnim drugim mineralima u tragovima. Malo je poznato da su upravo morske alge najbogatiji izvor joda te time najpouzdaniji štit od radijacije i ostalih zagađivača iz neposredne okoline. U stanju su iz organizma očistiti čak i tragove teških metala.

Ne odbacujte ih tako brzo

Dodamo li da je ljudska plazma najsličnija morskoj vodi, bit će nam jasnije kako nam za zdravlje trebaju i nutrijenti iz morske vode, odnosno morsko povrće.
U ljetno vrijeme, kiosci su prepuni magazinima s čijih naslovnih stranica vrište nazivi novih, učinkovitih dijeta, obećavajući ovaj put konačnu pobjedu. Upravo hrana iz vode može nam itekako pomoći u topljenju masnih naslaga i djelotvornom odstranjivanju viška tekućine.

Najčitanije