15 C
Kotor

Slušaj online radio

Rambo i Bokovci: Arsenalka ubrzo gotova

rambo-bokovci
rambo-bokovci

Višestruko nagrađivani jedriličar Rambo Amadeus juče je boravio u posjeti Kalafatskoj radionici Bokovac na Topolici kako bi precizirali posljednje dorade na “arsenalki” koja već godinu dana restauriraju otac i sin Nenad i Pero Bokovac. 

Arsenalka “HN 79” bila je nekoliko decenija u vlasništvu Rambovog oca Ilije – Iša, čuvenog arheologa, koji je za života imao želju da je obnovi i vrati u plovno stanje, ali to nije dočekao.

Rambo je odlučio da ispuni očevu namjeru, a kao strastveni jedriličar imao je dodatni motiv da brodica bude nešto posebno. Zato se, kaže, obratio Bokovcima. Ostalo je još montiranje jedra, baštuna, bucela, škota, podigača… Uskoro će i porinuće.

rambo-bokovci
rambo-bokovci

“Svaka Rambova posjeta našoj radionici izaziva emocije, a i veliko zadovoljstvo kako se radovi privode kraju. Ovih dana bi trebala ‘otploviti’ za rodni Herceg Novi, gdje će Rambo, brat Andrija i majka Bosiljka oživjeti sjećanja na Iša. Mogu samo da pretpostavim kakve će emocije barka izazvati, naročito kod Rambove i Andrijine djece koja će je ponajviše koristiti i čuvati uspomenu na đeda”, kaže za Bar Info kalafat i brodograditelj Nenad Bokovac.

On navodi da je Ramba “teško pratiti u vizijama koje su drugačije od ostalih klijenata, ali da lako pronalaze zajednički jezik.

“Rambo insistira na što manje šarafa i što više konopa i prirodnih materijala. I po tome je ekolog. Kobilica, zatim paluba jedra, i samo latinsko jedro su moje perfomanse, dizajn iz naše radionica, a uz Rambove želje, biće to brodica za ponos”, objašnjava Nenad.

rambo-bokovci
rambo-bokovci

Arsenalka “HM 79” je stigla tačno prije godinu dana u kalafatsku radionicu Bokovac, i odrađen je njen kompletan remont, što se jasno vidi na slikama. Bokovci ističu da je “arsenalka” sada zaštićeni brend u Zavodu za intelektualnu svojinu Crne Gore, te da se širom Mediterana interesuju za plovila koja nose majstorski pečat ove porodične firme.

Najčitanije