17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Radarska antena postavljena na Crnom rtu

Crni rt
Crni rt

Na lokaciji Crni rt kod Sutomora jučer je instalirana radarska antena i time se ušlo u završnicu VTMIS projekta – sistema za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, zvanično je saopšteno.

EU je donirala 2,8 miliona eura za ovaj projekat, koji bi u probni rad trebao da bude pušten sredinom maja. Vrijednost crnogorskog učešća u projektu je 700.000 eura ili 20 %.

VTS/VTMIS oprema će, osim na Crnom rtu, biti postavljena na Obosniku (opština Herneg Novi) i Mavrijanu (opština Ulcinj).

Sistem za nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem je složen tehnički i informacioni sistem, namijenjen za praćenje, upravljanje i organizaciju pomorskog saobraćaja u unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i epikontinentalnom pojasu Crne Gore. Sprovodi se u cilju povećanja sigurnosti pomorske plovidbe, efikasnosti pomorskog saobraćaja i zaštite morskog prostora, i obuhvata:

– prikupljanje podataka o pomorskim objektima i pomorskom saobraćaju,

– davanje podataka pomorskim objektima,

– davanje plovidbenih savjeta i podrške u plovidbi pomorskim objektima,

– organizaciju plovidbe i upravljanje pomorskim saobraćajem.

Implementacija VTMIS-a u Crnoj Gori, odnosno uspostavljanje sistema za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, ova aktivnost je vrijedna 1.800,000 €, u toku je i nakon njenog završetka Uprava odnosno Država Crna Gora, će dobiti vrijednu sofisticiranu opremu za nadzor pomorskog saobraćaja i to:

– Radare najnovije generacije solid state tehnologije (200W, lako detektovanje veoma malih objekata na moru, ušteda prilikom održavanja, napredne karakteristike itd.)

– VHF primo predajnike,

– AIS bazne stanice,

– radio-kumunikacionu opremu,

– VTMIS softver,

– meteo stanice i

– radiogoniometre

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije