16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

‘Rađanje broda’ nakon fotografija uokvireno i riječima

Rađanje broda
Rađanje broda

Nakon što je u prvim minutama nove 2017. godine u Fotoklubu Split otvorena izložba fotografija Nenada Šaljića pod nazivom “Rađanje broda”, sinoć je u istom prostoru isti autor upriličio i istoimenu promocije knjige.

U prepunom Fotoklubu mnogi su željeli poslušati priču o 10-godišnjem trudu autora fotografija i knjige, te 12-godišnjem predanom i strpljivom radu samog brodograditelja Igora Ilića Guge.

Dr Joško Belamarić, povjesničar umjetnosti istaknuo je kako se ovdje radi o bez sumnje svečanom danu za splitsku fotografsku umjetnost, gdje fotografije u prvom redu govore o ljepoti forme.

Šaljić je okupljenima priznao kako se trudio da mu uratci imaju atmosferu njemu bliske i drage analogne fotografije.

– Za ovo napraviti, trebalo je preko 1000 fotografija. Drago mi je da smo odgađali izložbu i pustili vrijeme da napravi svoje za doradu ideje. Kad sam prije 10 godina počinjao, nisam uopće imao ideju da ću uopće doći do knjige koja opisuje tu našu atmosferu i družena tijekom tog peridosa – kazaoje Šaljić.

Samozatajni autor broda Igor Ilić Gugo napravio je zaista divljenja vrijedan pothvat. Najprije je u svojoj garaži izradio sve dijelove broda, da bi onda sve njih sastavljao komad po komad u hangaru lučice “Split”.

Rezultat tog iznimnog truda u koji je utkano preko 10.000 radnih sati je “Cvita” – prekrasni drveni brod dug devet, te širok tri metra i težak osam tona, koji bi tijekom ove godine trebao biti kompletno završen.

Zanimljivo je spomenuti kako je knjiga Rađanje broda napisano na engleskom jeziku, osim stihova koje je napisao Miki Bratanić.

– Ova je priča više od broda. Ona je rezultat vrijednog i marljivog ljudskog rada. Kada sam prvi put vidio fotografije, osjetio sam toplinu tog drva. Moji su stihovi samo mala naznaka onoga što je Gugo napravio – zaključio je Bratanić.

www.slobodnadalmacija.hr

Najčitanije