12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Puž bačvaš “nasukan” u rovinjskoj luci

Puz bačvaš
Puz bačvaš

Puno zanimanja i veselja, izazvao je puž bačvaš u rovinjskoj luci. Naime, prelijepa kućica, jednog od najvećih puževa Jadrana, gotovo prislonjena uz molo plijenila je pažnju, i dakako najhrabrijeg među gledateljima, ponukala da je izvadi iz mora. No, taj uistinu lijepi primjerak, dužine oko petnaest centimetara, ubrzo je uz pomoć ljudi, vraćen u dublje vode. Naime, već pri samom izlasku iz vode, utvrđeno je da se radi o živom pužu, a ne ljušturi.

Odgovor na pitanje kako je puž bačvaš, uplovio u gradsku luku i u istoj se nasukao uz molo naši sugrađani nisu znali, međutim pretpostavljaju da je došao zahvaljujući jednom od vlasnika brodica, koji je vidjevši da je riječ o živom stvoru, puža vratio u more. U svakom slučaju, pohvalno i lijepo da je to učinio s obzirom da je od 1994. godine puž bačvaš zakonom strogo zaštićena vrsta.

Inače, kako doznajemo, puž bačvaš (Tonna galea) može narasti i do trideset centimetara. Živi na mekanom pjeskovitom ili muljevitom dnu i na dubinama od deset do šesnaest metara. Rasprostranjen je u Indo – Pacifiku, istočnom Atlantiku, Sredozemlju i u Jadranu gdje naseljava priobalna područja do pet nautičkih milja udaljenosti od obale. U sjevernom dijelu Jadrana veoma je rijedak. Zbog svog atraktivnog izgleda i veličine često se izlovljava, i na žalost prodaje kao suvenir.

Nina Orlović Radić

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije