9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Putovanje u prošlost “Ispraćaj koraljara”

Koraljari Foto Nikša Stipaničev/Hanza Media

U Zlarinu će se večeras i sutra, s početkom u 21 sat, održati “Ispraćaj koraljara” – najavljuju iz KUD-a “Koralj”, koji je s TZ-om Zlarin, YC-om Zlarin, Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije suorganizator manifestacije.

Zlarinjani pozivaju goste na putovanje u prošlost tog otoka, sve u skladu s tradicijom koja datira još iz 13. stoljeća, kada su ispraćali svoje najbolje sinove “u kureja”, kako nazivaju nekadašnje dugomjesečne plovidbe sve do grčkih voda u potrazi za koraljima.

Manifestacija je to koja je od velikog značenja ne samo za otok Zlarin, nego, napominju, i za očuvanje tradicije cjelokupnoga šibenskog kraja.

Koraljari Foto Nikša Stipaničev/Hanza Media

Večeras u 21 sat bit će prikazano pranje robe na “Vrulji” i projicirani prizori iz filma “Princeza koralja”, a u subotu uvečer pokazat će posjetiteljima kako su bile opremljene brodice.

Također će se govoriti o povijesti zlarinskoga koraljarstva, gajete će isplovljavati i demonstrirati spuštanje inženja u more, a članovi KUD-a “Koralj” pjevat će publici stare zlarinske pjesme.

Najčitanije