Prvi put preplivano Mrtvo more

Grupa hrabrih i izdržljivih plivača prkosila je veoma slanoj vodi kako bi preplivali Mrtvo more od Jordana do Izraela, što je prvi takav poduhvat.

Mrtvo more
Mrtvo more

Preplivavanje Mrtvog mora organizovala je organizacija EcoPeace kako bi podigla svijest i upozorila javnost da se najdublja svjetska depresija svake godine smanjuje za oko jedan metar. Dvadeset i šest ekstremnih plivača iz cijeloga svijeta, opremljeni posebnim maskama zbog izuzetne slanoće, preplivalo je Mrtvo more za sedam sati.

Udaljenost od obale do obale je samo 15 kilometara, ali visok nivo soli u vodi skoro onemogućava normalno plivanje. Mrtvo more deset je puta slanije od Sredozemnog, što znači da tijela plutaju na površini i da su zaroni nemogući.

“Bilo je teže nego što sam očekivao”, rekao je 40-godišnji Španac Samuel Moran.

On dodaje da je najgora bila “vrlo irtantna” kombinaciija Sunca i osjećaja soli na koži.

“Sve vrijeme imate utisak da gorite”, rekao je Moran i priznao da je nekoliko puta poželio da odustane.

Plivači su na licima nosili posebno dizajnirane maske jer čak i mala količina vode u ustima ili u očima može da izazove agoniju.

Kim Čejmbers s Novog Zelanda rekla je da je plivala ekstremne dionice u svim krajevima svijeta, ali da je ovo bio jedinstveni napor.

“Čak i nekoliko kapljica vode se osjeti kao kisjelina u očima, a gutljaj čak može biti i fatalan”, rekla je Novozelanđanka.

Na obale Mrtvog mora izlaze Izrael, Jordan i palestinska područja. S 400 metara ispod nivoa mora, najdublja je depresija na svijetu. Stručnjaci upozoravaju da bi moglo da presuši do 2050. godine.

Mrtvo more
Mrtvo more

Gidon Bromberg, direktor EcoPeacea za Bliski istok, rekao je da je plivanje organizovano “kao globalni poziv na spas tog čudesnog mora”.

Isušivanje Mrtvog mora počelo je 60-ih godina prošlog vijeka kada su Izrael, Jordan i Sirija zbog navodnjavanj počeli da mijenjaju tok rijeci Jordan, njegovom glavnom izvoru. Nivo vode je od tada opao za 40 metara, rekao je hidrolog Ješieli Jozef.

Vodu iz Mrtvog mora crpjele su i razne kompanije kako bi iskorišćavale njegove minerale, posebno u medicinske svrhe.

“Mrtvo more nestaje jer smo poremetili ravnotežu vode, a kad kažem mi, mislim na Izrael, Jordan i Siriju”, rekao je Jozef.

On dodaje da Izrael sebi može da priušti da ne uzima vodu iz Mrtvog mora jer je unaprijedio postupke desalinizacije, dok u Jordanu to nije moguće.

“Nema pravog rješenja. Možda se može govoriti o usporavanju, ali i to je vrlo teško”, zaključio je ovaj stručnjak.

Izvor: N1

Foto: Reuters/Nir Elias

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.