8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi kruzer koji je uplovio u Bar

Prvi kruzer koji je ikada doticao barske gatove jutros, tačno u sedam sati, uplovio je u Luku Bar. Brod “Berlin“, njemačke kompanije “FTI Cruises“, koji plovi pod zastavom Malte, dovezao je u Bar oko 400 turista, uglavnom Njemaca i Francuza.
Uzbuđenje zbog, kako su istakli “istorijskog trenutka“ nisu krili ni predstavnici većinskog vlasnika Kontejnerskog terminala i generalnih tereta – turski “Global Ports“, ni pobornici kruzing-turizma iz Bara.

“Ovo je istorijski događaj i za Bar i za kompaniju. Nadamo se da ćemo ubuduće ovdje imati putnički kruzerski terminal. Smatram da su ta očekivanja realna, s obzirom da ’Global Ports’ spada u vodeće kompanije u toj oblasti u svijetu“ – kazao je u razgovoru za Radio Bar komercijalno-operativni direktor Cihan Gulec.

On je istakao i da je postojeći gaz od deset metara sasvim dovoljan, te da “zahtjeva za većim nema“. “Planiramo izgradnju putničkog terminala. Nadamo se da će on biti završen do sredine naredne godine. Smatramo da ćemo realizacijom te investicije biti u mogućnosti da kruzerima pružimo bolje i kvalitetnije usluge od svih luka u okruženju. Korist će imati i kompanija, i grad, i država“ – najavio je Gulec.

Zadovoljan je i vlasnik putničke agencije “Allegra“, Mihailo Miki Vukić, čija kompanija je već godinama čvrsto pozicionirana kao renomiran i ozbiljan partner u kruzing turizmu na destinacijama širom svijeta. Ipak, posebno mu znači što je konačno, u njegov rodni grad uplovio kruzer. To za Vukića predstavlja gotovo izvjesnost da će nakon početnog koraka Bar uskoro postati zanimljiva destinacija za turiste visoke platežne moći.

’Berlin’ je sagrađen 1980. godine, a do Crne Gore dovezao je putnike koji su se 6. oktobra ukrcali u Nici“ – objašnjava Vukić, uz nadu da će “u Bar uskoro dolaziti brodovi koji prevoze i po nekoliko hiljada putnika“.

Za turiste sa “Berlina“ bio je organizovan interesantan izlet do Skadarskog jezera, Stare masline na Mirovici i Starog grada.

Kruzer “Berlin“ je Luku Bar napustio u 14 sati i otplovio ka sljedećem odredištu, talijanskoj luci Taranto.

 /barinfo.me/

Najčitanije