8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pronađeno nacističko zlato u olupini jednog njemačkog broda

Nacističko zlato foto – NA VODI

Kovčeg koji bi mogao sadržavati izgubljeno nacističko blago u vrijednosti oko 111.000 eura, pronađen je u olupini jednog njemačkog broda.

Britanski lovci na blago spazili su olupinu nadomak obale Islanda. Pronađen je kovčeg s oko 4 tone vrijednog metala za kojeg se vjeruje da je zlato s južnoameričkih obala. Ono se nalazilo na brodu SS Minden koji je potonuo 1939. godine, nedugo po izbijanju Drugog svjetskog rata.

Posada istraživačkog broda obratila se islandskim vlastima za dozvolu da rasijeku rupu u olupini kako bi uzeli kovčeg. Naravno, lovci na blago smatraju da ono treba pripasti pronalazačima, odnosno, Britaniji. Ranije ove godine, grupa je optužena da je bez dozvole pretraživala teren u potrazi za potonulim njemačkim brodom.

SS Minden je 6. septembra 1939. godine krenuo iz Brazila, a službenici tamošnje podružnice njemačke banke su pomogli da se utovari veliki teret. Kada su ga tijekom plovidbe spazili britanski kruzeri, Adolf Hitler je navodno kapetanu naredio ili da se sakrije ili da ga namjerno potopi kako Kraljevska mornarica ne bi došla do plijena.

Povjesničari su tvrdili da je teret bio bezvrijedan, ali ipak nisu imali načina da to provjere jer su podvodna istraživanja veoma skupa. Međutim, danas su se pojavile glasine kako to nije bila istina.

Inače, desetljećima se vjerovalo da je nacistička Njemačka pomorskim putevima prenosila zlato tijekom Drugog svjetskog rata, koje bi im pomoglo u slučaju bijega ili za formiranje mirovinskih fondova.

Kako su se pojavile prve glasine o ovom velikom blagu mnogi entuzijasti širom svijeta dali su se u potragu ili su makar maštali da će veliko bogatstvo pasti u njihove ruke.

Svijet nikada nećete znati kolikim blagom su nacisti raspolagali, ali se vjeruje da je bilo ogromno. Jedan broj vrijednih predmeta je nađen, ali ostatak se uglavnom svodi na legende ili neprovjerene priče.

Podsjetimo se samo priče o vlaku s blagom koji se navodno nalazi u Poljskoj sakriven pod zemljom. Za sada, nitko ne može zasigurno reći da vlak postoji, ali to nije zaustavilo stotine lovaca na blago koji su se sjatili u okolinu Wroclava s detektorima metala i drugom opremom.

Izvor:Na vodi

Najčitanije