12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Pronađene desetine olupina antičkih brodova

Olupina

Desetine savršeno očuvanih olupina antičkih brodova starih oko 2.500 godina pronađeno je na dnu Crnog mora.

Među brodovima su galije starog Rima, Vizantije i Otomanskog carstva.

Naučnici su nabasali na ovo groblje brodova koristeći podvodne robote radi utvrđivanja efekata klimatskih promjena duž bugarske obale.

Imajući u vidu da u Crnom moru skoro da nema svijetla ili kiseonika, mali oblici života mogu da prežive, što znači da su olupine u odličnom stanju, piše “Dejli mejl”, prenosi Srna.

Naučnici kažu da je ovo otkriće nevjerovatno, jer neki od brodova imaju odlike koji su se do sada mogli vidjeti samo na crtežima ili u pisanim opisima.

Duborez u drvetu nekih brodova ostao je nedirnut vjekovima, dok je na jednom rimskom brodu starom 2.000 godina nađen savršeno očuvan konopac.

Na Projektu pomorske arheologije Crnog mora radi i međunarodnim tim stručnjaka predvođenih Centrom za pomorsku arheologiju Univerziteta Sauthempton.

Ed Parker, šef projekta, rekao je da je pronađen i jedan dobro očuvan srednjovijekovni trgovački brod.

“Sve se čini kao da gledate brod na filmu, vide se konopci na palubi i rezbarija na drvetu“, rekao je on.

Većina brodova stara je oko 1.300 godina, ali je najstariji iz četvrtog vijeka prije nove ere. Lokacija brodova nije objavljena kako bi se spriječile pljačke.

Voda Crnog mora na dubini od 150 metara je anoksična, što znači da sredina ne može da podrži organizme koji se hrane organskim materijalima, kao što su drvo ili meso.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije