Promjena klime donose nove vrste

Istraživači

Znanstvenici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, doktori Mirna Batistić i Rade Garić u suradnji s kolegom Juan Carlos Molinerom, objavili su najnovije rezultate istraživanja o utjecaju klimatskih promjena na pojavu novih vrsta planktonskih organizama u Jadranu.

Dubrovački znanstvenici su dokazali da porijeklo stranih vrsta koje ulaze u Jadran ovisi o smjeru morskog vrtloga (kazaljke na satu ili obrnuto) u Jonskom moru, inače uvjetovanog klimom iz Sjevernog Atlantika. Ovisno o smjeru vrtloga, u Jadran ulazi voda kao i vrste podrijetlom iz Atlantskog oceana ili istočnog Mediterana. Vrste iz istočnog Mediterana, a nove za Jadransko more, su većinom toplovodne vrste ušle preko Sueskog kanala iz Crvenog mora ili su Indo-pacifičkog podrijetla. U ovom radu pokazano je da u Jadran ulazi sve više toplovodnih vrsta što je u skadu s povećanjem temperature mora zadnjih godina.

Rezultati istraživanja, također, mogu biti korisni u svrhu procjene ribljeg fonda u Jadranu.

Zajednički učinci ovih procesa i trend povećanja temperature mora u Jadranu mogu dovesti do značajnih promjena u bioraznolikosti Jadrana.

Rad je objavljen u prestižnom znanstvenom časopisu Climate Research s faktorom odjeka 2,7 u 2013./2014.

Climate Research objavljuje rezultate istraživanja o utjecaju klime na organizme, okoliš i ljudsko društvo općenito.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.