20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekt izgradnje najvećeg svjetskog teretnog broda na jedra, korak bliže realizaciji

Brod na jedra

Njemačka inicijativa za izgradnju najvećeg svjetskog teretnog broda pomaknula se korak bliže realizaciji s potpisom Lloyd’s Registra i osiguranjem sukladnost projekta, prenosi Pomorac.net

Lloyd’s Register je u ponedjeljak priopćio da se pridružio projektu održivog transporta Quadriga, inicijative hamburškoga Sailing Cargoa s ciljem izgradnje najvećeg svjetskog teretnog broda na jedra.

Projekt predviđa plan izgradnje 170-metarskog broda za prijevoz automobila, koji može prevoziti između 1700 i 2000 automobila, koji će biti opremljen s četiri jarbola i koji će raditi na hibridni pogonu s jedrima i dizel-električne motore, a postojat će i dodatni sustav na baterije. Brod će moći ploviti brzinom od 10-12 čvorova u cilju postizanja 14-16 čvorova u sljedećih nekoliko godina kroz kombiniranu stručnost.

“Propulzija uz pomoć vjetra nudi jednu od rijetkih realističnih opcija za uvođenje obnovljive energije na brodove. Cilj IMO-a za emisijama CO2 zahtijeva 50% smanjenja globalnih emisija CO2 iz brodova do 2020. godine, što znači da su potrebne značajne promjene u industriji. Studije Low Carbon Pathways 2050 Lloyd’s Registra je pokazala da će brodovi s niskom razinom ugljika morati ući u flotu do 2030. godine kako bi pomogli postizanju tog cilj”, izjavio je Lloyd’s Register.

“Moramo učiniti pravu stvar za budućnost naše industrije; Quadriga kombinira tradicionalno dokazane sustave s najsuvremenijom tehnologijom i ima za cilj pružiti rješenje za postizanje cilja smanjenja emisija CO2. Drago nam je što radimo s Lloyd’s Registerom na ovom projektu”, komentirao je Uwe Köhler, osnivač projekta Quadriga.

LR će osigurati usklađenost s tehničkim, sigurnosnim i ekološkim standardima nakon realizacije projekta, od faze projektiranja i specifikacije do nadzora nad gradnjom na licu mjesta. LR će također provjeriti jesu li postignuti predviđeni parametri izvedbe.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije