Projekt izgradnje galije Svetog Juraja na čekanju – ploveći muzej

Galija

Realizacija projekta izgradnje i puštanje u (pomorski) promet Komunalne galije sv. Juraj, svojevrsnog plovećeg muzeja Jadrana, je na čekanju. Projekt izgradnje replike slavne šibenske galije koja je, prema dostupnim podacima, sudjelovala u bitci kod Lepanta, 7. listopada 1571., prvi put se spomenuo u drugoj polovici 2014. godine.

Gotovo tri godine kasnije iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika poručuju: mi smo spremni.

– Za projekt Galije sv. Jurja izrađena je sva potrebita i vrlo opsežna tehnička dokumentacija za gradnju broda. Projekt je spreman za prijavu na odgovarajući natječaj, kad se otvori – poručili su iz Upravnog odjela pročelnika Matije Bumbaka.

Ministarstvo turizma RH dodjeljuje 200 tisuća kuna Gradu Šibeniku u veljači 2015. godine upravo za izgradnju replike slavne galije koja se upisala u svjetsku povijest ratovanja.

Ukupna vrijednost projekta je 685.587,50 kuna, a čeka se kandidiranje projekta za korištenje sredstava iz Strukturnih fondova Europske unije.

Galija sv. Jurja spominje se u kontekstu još jedne inovativne turističke priče, a jednom kad se pusti u promet galija bi plovila Jadranskim morem, od Umaga do Dubrovnika, tijekom turističke sezone, sa stalnim vezom u uvali Škar pokraj tvrđave sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante.

Partneri u projektu na početku priče bili su Grad Šibenik, Turistička zajednica Grada Šibenika i Muzej grada Šibenika.

www.mok.hr

Izvorhttp://www.pomorac.net/
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.