Primošten – počela montaža kipa…

Primošten

Iz radionice u Zagrebu kip Gospe od Loreta visok 17 metara obložen mozaikom od zlata, srebra i bojanog stakla u Primošten je dopremljen u najvećoj tajnosti. U ponedjeljak ujutro su počeli radovi na njegovoj montaži, koja bi kao i svi radovi na okolišu trebali  biti gotovi do 1. maja. Otvaranje svetišta najavljeno je za 6. maja, četiri dana prije blagdna primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta, piše sibenski.hr.

Datum otvaranja utanačen je na posljednjoj sjednici primoštenskog Općinskog vijeća koje je odlučilo da se oko svetišta postavi i video nadzor i zaštitari, a u skoroj budućnosti sanitarni čvor, caffe bar i suvenirnica. Raspisan je i konkurs za originalni primoštenski suvenir.

Nakon postavljanja spomenika radovi neće stati. Općinsko vijeće odlučilo se za izradu projektno-tehničke dokumentacije za pristupne staze koje simboliziraju četiri svete rijeke. Za projektnu dokumentaciju u koju je uključen i nadzor iz proračuna će se izdvojiti 113.456 kuna.

Južna staza duga je 620 metara ukupna površina joj je 1170 metara kvadratnih i imat će 669 stepenica, zapadna staza duga je 990 metra, površina joj iznosi 1870 metra kvadratnih i ima 303 stepenice, dok sjeverna staza najkrača: ima 530 metara, površna iznosi  994 kvadrata, ali zato ima najviše stepenica čak 831. Nove investicije još će stotinama tisuća kuna dodatno podebljati trošak. Međutim primoštenski načelnik Stipe Petrina tvrdi sve će im se to uskoro stostruko vratiti.

Primošten montaza gospa

Svečanost otvranja prema mišljenju općinskioh čelnika trebala bi biti skromna i skrušena. No, u velebnom i monumentalnom kipu primoštenske Gospe od Loreta malo je toga skromno. Općina je u njegovu izradu, uređenje okoliša i arheološka istraživanja lokaliteta, bez pristupnih staza i ostalih dodatnih sadržaja, do sada utrošila preko milijun kuna, a na samu svečanosti otvaranja doći će  brojni gosti.

Primšten se pobratio s gradom Lorettom, s talijaniskim općinama  Piglio i Apiro, te s slovačkom općinom Male Dvorniky, pa će delegacije na čelu s načenicima i gradonačelnicima tih gradova i općina biti gosti otvaranja. Doći će crkveni dostojanstvenici bazilke Gospe od Loretta iz Lotretta, šibenski biskup, primoštenski župnik… I bez poziva svoj dolazak najavili su neki saborski zastupnici i ministri.

Gospin spomenik na Gaju, ističu u Općini, Primošten je uvrstio u veliki vjerski i sekularni projekt nazvan “Ruta Loretskih hodočašća“ kojeg podupire talijanska Regija Marche i biskupska konferencija Marche, a priznat je i kao Put Jubileja Milosrđa. U promicanju i obnovi Loretskih svetišta Primošten se tako našao u biranom društvu gradova kao što su prag, Pariz, Altotting, Walisingham, Krakov i naravno Loretto.

Prošle godine na velikoj međunarodnoj konvenciji „Loretska hodočašća-uspomena i budućnost“ potpisana je protokolarna suradnja za kandidaturu Loretskih hodočašća među kojima je i Primošten.
U slijedećim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Primošten vrh brda Gaj bit će proglašen zaštićenim lokalitetom, tim više jer se na brdu nalazi i prapovijesna gradina.

1 komentar

  1. Već sam se negativno osvrnu na ovaj projekt. Danas su se o toj “jedinstvenosti” negativno izjasnili i hrvatski stručnjaci, proglasivši taj kip kičem i neumjesnom uzurpacijom prostora. (Ive Šimat Banov, Zvonko Maković, Sandra Križić Roban…). Inače, piše Jutarnji list, najvisočiji Gospin kip je onaj u Venezueli, 47 m. Da li je uklonjena, pitam opet ja, ona limena nezakonita Amfilohijeva crkva na vrhu Rumije? I ponovit ću zahtjev: Ne dirajte mi vrhove Vrmca!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.