4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mošćenička Draga dobila “Kuću od mora”

Kuća od mora
Kuća od mora

Od starih vrša, udica, do multimedijalnih sadržaja, ormara iz čijih ladica je moguće čuti zvuk mora, galeba, dupina – tako izgleda samo dio postava »Kuće od mora«, novog Interpretacijskog centra ribarske i pomorske baštine Ekomuzeja Mošćenička Draga koji je svečano otvoren u prisustvu stotinjak ljudi iz javnog života Liburnije i Primorsko-goranske županije.

Interpretacijski centar Ekomuzeja Mošćenička Draga prostire se na dvije etaže građevine (u prostoru velikom 52 »kvadrata«) smještene unutar zaštićene cjeline, odmah iznad draške lučice, piše Novi list.

Tema novog muzejskog prostora je maritimna baština koja je sagledana kroz tri aspekta – ribarstvo, pomorstvo i tradicionalna brodogradnja. Izložbeni prostor u prizemlju »Ribarija – pekjarija«, uz standardne teme poput vrsta i tipologija mreža, ribolovnog alata te tipova rasvjetnih tijela korištenih u ribolovu, prikazuje postupke soljenja ribe i krpanja mreža, odnosno elemente zajedničke baštine iz doba slavenske zajednice – udice, vrše, osti, mreže…

Ribarska baština
Ribarska baština
I moj nono je navigal

Dio postava prikupljen je od lokalnog stanovništva, dok je dio građe posuđen od Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Za razliku od uobičajenog koncepta muzejskih postava kada je riječ o maritimnoj baštini i predstavljanju svakodnevnog života ribara, ovdje je pažnja posvećena i poziciji i ulozi žene. Drugi dio prostora prikazuje tradicijsku brodogradnju – radionicu s pripadajućim alatom, makete i nacrte karakteristične za lokalnu brodogradnju, video materijale s ranijih smotra i regata tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi kao i snimak obale na području Mošćeničke Drage. Povijest pomorstva iz doba jedrenjaka, odnosno između dva rata prikazana je postavom »I moj nono je navigal« koji sadrži brojne artefakte poput stare signalne zastave, zavjetnu sliku staru 130 godina, navigacijske instrumente i slično. S obzirom na relativno malu »kvadraturu« izložbenog prostora, priče iz pomorske baštine predstavljene su i kroz 16 informativnih ploča postavljenih na rivi, a svojim sadržajem oni izlaze iz okvira zidova muzeja što daje veliku draž ovom malom prostoru koji na taj način postaje sadržajan i velik.

Ribarska baština
Ribarska baština
Rad u večernjim satima

– S osnivanjem Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga započeli smo 2003. godine, a odmah 2004. godine osnovali smo Radnu grupu za proučavanje pomorstva i ribarstva. Time smo na sustavan način počeli istraživati tu našu bogatu ribarsku i pomorsku baštinu, da bi 2008. godine sramežljivo došli na ideju da bi trebalo napraviti zbirku. Općina je 2011. godine ovaj prostor uz pomoć PGŽ-a uredila, nažalost novca za dalje nije bilo, pa je to posljednjih nekoliko godina bio galerijski prostor, da bi nas 2015. godine obasjalo sunce. Dobili smo projekt »Mala barka«, a dio projekta je i ovaj inerpretacijski centar. Tada smo te bogate materijale koje smo imali obradili na muzeološki način. Dobili smo presjek naše ribarske i pomorske baštine na relativno malo prostora. Nismo mogli staviti previše artefakata, ali ipak smo željeli da budu što više zastupljeni, tako da ima i onih starih 50 ali i 120 godina, što govori o njihovoj vrijednosti.

Uz to napravili smo i jednu bogatu multimediju, snimili sve vrste ribarije kojima smo se ovdje bavili, imamo prikaze našeg podmorja…. Zapravo, ovo je spoj klasičnog postava sa vrlo suvremenim elementima i mislim da će se to ljudima sviđati – prisjetio se ravnatelj Ekomuzeja Mošćenička Draga Robert Mohović začetaka priče kao i osvrnuo na finalni, novi kuturni, ujedno i turistički proizvod Mošćeničke Drage, pritom se zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji.

»Kuća od mora« za sve posjetitelje bit će otvorena u večernjem terminu, 19 do 23 sata, a po potrebi centar će se otvarati i tokom dana, posebno za izletnike koje stižu brodovima u drašku lučicu. Ulaz se za sada neće naplaćivati.

www.novilist.hr

Najčitanije