15 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena monografija “Korčulanski jedrenjaci u XIX. stoljeću”

Sa promocije
Sa promocije

U punoj kino sali Centra za kulturu u Korčuli, proteklog petka predstavljena je nova, trinaesta po redu knjiga kultnog korčulanskog pisca Dušana Kalogjere pod nazivom „Korčulanski jedrenjaci u XIX. stoljeću“.

Malo je događaja u Korčuli koji će privući izrazito veliki broj ljudi u večernjim satima tokom avgusta, a da nisu zabavnog karaktera, no predstavljanje nove knjige Dušana Kalogjere svakako je jedan od njih. Jedan od najpoznatijih Korčulanina koji je zadužio grad i otok svojim publicističkim stvaralaštvom koje traje već gotovo 50 godina, ali i svojim djelovanjem u kulturi, sportu, humanitarnom radu, gospodarstvu i politici, napisao je ukupno 13 knjiga među kojima je djelo „Korčulanska brodogradnja“ nositelj nagrade HAZU „Josip Juraj Strossmayer“ za 1998. godinu. Upravo je tu knjigu danas nemoguće kupiti budući da je u potpunosti rasprodana, a nastavljajući na tom tragu, novo djelo „Korčulanski jedrenjaci u XIX stoljeću“  donosi detaljan pregled jedne epohe uz relevantne doumente iz tog razdoblja uz dodatnu vrijednost budući da se, osim ponekih članaka i tekstova, o ovoj temi nije ozbiljnije pisalo. Na gotovo 700 stranica knjige možete pronaći sve o tehnici, materijalima, okolnostima brodogradnje u tom razdoblju uz poznate brodograditeljske obitelji i fotografije.

Knjigu je uz Dušana Kalogjeru predstavilo već poznato društvo : dr. Živan Filippi, književnik i prevodilac, dr. Dragan Markovina, povjesničar, pisac i publicist uz moderatora dr Roka Markovinu, profesora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Nakon uvodne riječi ravnateljice Centra za kulturu Korčula Lane Filippi Brkić koja je uz suradnju s Gradskom knjižnicom „Ivan Vidali“ iz Korčule organizirala predstavljanje knjige, o autoru i njegovom najnovijem izdanju po nekoliko riječi iz različitih, stručnih i profesionalnih perspektiva, rekli su spomenuti renomirani predstavljači. Dr. Živan Filippi kratko se osvrnuo na sve izdane knjige Duška Kalogjere, motive koji su ga potaknuli da ih napiše, okolnosti u kojima ih je napisao i vrijednost tih izdanja koja godinama dodatno raste. Dr Dragan Markovina osvrnuo se na knjigu iz povijesnog gledišta istaknuvši kako tema profesionalno prati početak, rast i kraj korčulanske brodogradnje u 19. stoljeću popraćena pomno sakupljenim i relevatnim faktografskim dokumentima. Posebno je naglasio fenomen Dušana Kalogjere koji je svojim radom zadužio Korčulu, Dalmaciju ali i Hrvatsku, a taj fenomen je objasnio činjenicom kako Dušan nije profesionalni povjesničar koji  skuplja dokumente već mu dodatni neformalni pristup pun ljubavi prema gradu daje mogućnost da u svojim djelim napiše i sačuva memoriju grada u svim segmentima, a ne samo onim faktografskim. Dr Roko Markovina na vrlo je emotivan način istaknuo koliko je rad Dušana Kalogjere bitan za povijest ali i budućnost otoka pogotovo u ovom najnovijem izdanju koji je posveta Korčuli i brodograditeljima bez kojih naš grad ne bi bio kakav je danas. Ova, kao i sve druge njegove knjige, postat će paradigma grada i svjedokom jednog povijesnog trenutka zauvijek.

Na samom kraju predstavljanja okupljenima se s nekoliko riječi obratio autor. Zahvalio se na velikom odazivu objašnjavajući ga svojim 50-godišnjim djelovanjem u svim kategorijama civilnog društva. U svom dosadašnjem stvaralaštvu napisao je preko 7 tisuća stranica dok je za stolom, kompjutorom i u arhivima proveo više od 25 thiljada sati definirajući ljubav prema svom gradu koja mu je oduvijek bila motiv.

„Knjigu sam posvetio svom zetu Peru koji je pomorac kao i svim korčulanskim brodograditeljima. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli u nastajanju ove moje 13. knjige, hvala mojoj obitelji, a najviše hvala supruzi Marini koja je često pituravala grilje i ograde dok sam ja pisao knjige“. – istaknuo je za kraj Dušan Kalogjera.

Večer je acapella nastupima upotpunila klapa „Korda“ iz Lumbarde. Knjigu je moguće kupiti u Gradskoj knjižnici „Ivan Vidali“ po cijeni od 200 kn.

Dora Mikelić

Najčitanije