18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena knjiga “Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja”

Predstavljena knjiga “Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja”

Knjiga akademika Nenada Cambija, Miroslava Glavičića, Željka Miletića i Joška Zaninovića “Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja” predstavljena je u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, gdje je u velikom predvorju NSK otvorena i istoimena izložba motiva na papirnatim novčanicama sredozemnih država.

Knjigu su predstavili professor emeritus Marin Zaninović, akademik Nenad Cambi te arheolozi Željko Miletić i Joško Zaninović. Pozdravne riječi uputili su glavna ravnateljica NSK Tatjana Petrić, ravnatelj Nacionalnog parka Krka Krešimir Šakić,  te državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

Prof. Marin Zaninović ocijenio je kako ova knjiga zaslužuje čitanje i priznanje jer se kroz nju očituje ono što arheologija i jest, a to je da ona otkriva sastavne dijelove našega identiteta koji se očituju i u sadašnjosti.

U knjizi je prikazana povijest Sredozemlja, napomenuo je dodavši kako je preko nje objašnjena naša prošlost kako bismo shvatili sadašnjost.

Po Miletićevim riječima u knjizi je obrađeno ono što nam je čovječanstvo toga razdoblja ostavilo u nasljeđe.

Akademik Cambi podsjetio je kako je u knjigu ušla građa vezane uz antičke motive koji su krasili novčanice sredozemnih država do 2013. godine.

Predstavljena knjiga “Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja”

Knjiga predstavlja, kako je rekla glavna ravnateljica NSK Tatijana Petrić, katalošku obradbu zbirke papirnatoga novca koju je prikupio ugledni arheolog Joško Zaninović.

Po njezinim riječima zbirka novčanica predstavljena u knjizi zorno pokazuje kako su arheologija i kulturna baština bitne za državnu suverenost i narodni identitet, kao i za gospodarsku politiku mediteranskih zemalja, posebno onih koje svoj prosperitet temelje na turizmu.

Podsjetila je kako gotovo sve zemlje na područjima u kojima su se bile proširile rimska i grčka civilizacija, a u knjizi su obuhvaćene Albanija, Alžir, Armenija, Cipar, Egipat, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Jordan, Libanon, Libija, Makedonija, Rumunjska, Sirija, Tunis, Turska i Ukrajina, s ponosom na papirnatom novcu predstavljaju arheološke spomenike kao bitan temelj identiteta i promidžbe zemlje.

Predstavljena knjiga “Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja”

U knjizi “Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja” (400 str.) podijeljenoj na osam poglavlja – arheološka baština u temeljima suvremenih država, antičke grčke i rimske provincije, povijest papirnatog novca, katalog novčanica, o kolekciji papirnatog novca, Krka u svjetlu antičkoga Mediterana, literatura i mrežni izvori podataka – opisane su i prikazane papirnate novčanice s arheološkim motivima i objektima zemalja oko Sredozemnog i Crnog mora uključujući Armeniju kao prvu kristijaniziranu zemlju te današnju Makedoniju. Knjiga sadrži više od 200 faksimila novčanica iz velike privatne numizmatičke zbirke isključivo papirnih novčanica iz cijelog svijeta, koju je tijekom proteklih 20 godina stvarao Joško Zaninović.

Knjigu je objavila javna ustanova Nacionalni park “Krka”, a izložba “Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja” bit će otvorena do 18. februara.

/Hina/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije