Pred Šibenikom će ove godine zastati i ˝Njezino Veličanstvo˝

Šibenik

Na dan 1. marta Lučka uprava Šibenik ima 120 najava uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima koji će u Šibenik ove godine dovesti nešto više od 30 tisuća gostiju, piše Šibenski portal.

– Uz takve najave ovo bi za Šibenik trebala biti rekordna godina. Velika je vjerojatnost da će biti još izmjena u tom rasporedu jer smo s organizatorima kružnih putovanja skoro svakodnevno u kontaktima. Sezona kruzera za Šibenik traje cijelu godinu pa su tako prošli tjedan uz šibensku rivu bili privezani Atena i Artemis, manji kruzeri koji su redoviti u Šibeniku, kaže Gordana Mrčela, specijalistica za marketing u šibenskoj Lučkoj upravi.

Po dosadašnjim najavama ove će godine Šibenik u šest navrata posjetiti i tri kruzera koji, zbog svojih dimenzija, neće moći proći kroz Kanal sv. Ante, već će biti na sidrištu ispred Zablaća. Riječ je o plovećim hotelima ‘Oceania’ dužine 261 metar, deset metara duljoj ‘Aurori’ i kruzeru ‘Queen Victoria’ duljine 294 metra, najvećem putničkom brodu koji je ikad na svojoj ruti imao Šibenik.

– Kroz kanal, inače, u šibensku luku uplovljavaju kruzeri najveće duljine 230 do 240 metara i tolike brodove moguće je prihvatiti na rekonstruiranom gatu Vrulje. Od atraktivnijih ovogodišnjih prolazaka kroz kanal možemo izdvojiti brod ‘Viking Sun’ duljine 228 metara, najavljuje Mrčela.

Goste sa kruzera najbolje je usporediti s hotelskim gostima jer je njihova izvanpansionska potrošnja otprilike ista.

Šibenski kanal

– Postoji segmentacija cijelog tog tržišta od budžet kompanija do onih koje su viša klasa pa o tome ovisi i platežna moć njihovih putnika. Otprilike 30 do 40 posto gostiju s kruzera ide na organizirane izlete u lukama u koje uplove. Zadnje vrijeme u Šibeniku je uočljiv trend da dosta putnika sami organiziraju izlet i po silasku s broda za takve obilaske angažiraju taksiste. Ostali se gosti zadržavaju u gradu, ali, baš kao i gosti hotela, vraćaju se na brod gdje su im organizirani svi dnevni obroci. Cilj tih kompanija je da gosti što više potroše na samom brodu pa je pretpostavka da gosti s brodova na kružnim putovanjima u Šibeniku potroše prosječno 40 eura, uglavnom na suvenire ili na neke jedinstvene atrakcije koje im možemo ponuditi, kaže Mrčela.
Dnevni maksimum Šibenika, što se tiče ukupnog broja gostiju u jednom danu, sličan je dubrovačkom i iznosi sedam do osam tisuća gostiju. Brojka je to koja se odnosi na dolaske svim prijevoznim sredstvima u jednom danu.

– Nema govora da ćemo se naći u situaciju kakve znaju biti u Dubrovniku i zatrpati grad gostima. I sa ovima koji će doći na sidrište, a riječ je o brodovima s dvije do dvije i pol tisuće putnika, dobar dio njih će ići na izlete izvan grada. Tih šest dana sigurno će se osjetiti pritisak većeg broja gostiju u gradu, ali ni blizu onim dubrovačkim gužvama. Iz godine u godinu ugovaraju se uplovljavanja i sa novim kompanijama tako da su povratne informacije od onih koji su već uplovljavali u Šibenik izuzetno dobre i oni nas sami preporučuju drugim kompanijama, kaže Mrčela.

Foto: Šibenski portal

www.sibenskiportal.rtl.hr

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.