15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Povlačenje morske trave indikator zagađenja mora

Posidonia
Posidonia

„Jedan metar kvadratni livade Posidonie, koja predstavlja „pluća mora“, proizvede dnevno do 14 litara kiseonika bez kojeg ono ne bi moglo da obnavlja svoj živi svijet“, kazali su iz Vodakoma
Eko-sistem crnogorskog primorja na određenim tačkama ima visok procenat zagađenja i oštećenja, a jedan od indikatora je i povlačenje morske trave – Posidonie Oceanice, saopšteno je iz preduzeća Vodakom (Vodacom) Tivat.

To preduzeće u kontinuitetu realizuje ekološke kampanje sa posebnim osvrtom na stanje livada Posidonie, koja raste samo tamo gdje je more čisto, a koja je postala ugrožena biljna vrsta.
„Jedan metar kvadratni livade Posidonie, koja predstavlja „pluća mora“, proizvede dnevno do 14 litara kiseonika bez kojeg ono ne bi moglo da obnavlja svoj živi svijet“, kazali su iz Vodakoma.

Upravo iz tih razloga, kako su naveli, ovogodišnja kampanja Vodakom-a za Dan voda je u svom logou prikazala Posidoniju u čistom okruženju, simbolično uokvirenu pojasom za spasavanje.
„U toku jednomjesečne kampanje Vodakoma kroz razne aktivnosti biće uključena najšira javnost u tematiku ispravnog upravljanja otpadnim vodama, kao najvažnijeg načina očuvanja čistoće mora“, naveli su iz tog preduzeća.

Oni su objasnili da je cilj jednomjesečne Vodakom-ove kampanje da utiče na podizanje svijesti o značaju sistemskog rješavanja problema otpadnih voda na crnogorskom primorju, u cilju očuvanja eko-sistema priobalja i održivog razvoja primorja.

Agencija MINA

Najčitanije